Thursday, 21 June 2012

Kawan

Apa pentingnya kawan? Perlu ke kawan ni? Kau rasa??
Kalau bagi aku lah, aku ta pasti aku dapat merasa lagi ke tidak.
Penat lahh. Hari hari pun masalah kawan je. Kena pk kan kawan je.
Cerita? Luahan perasaan? Sorry. Aku ta reti na pergi menyendeng dekat org cerita masalah aku sesuka hati. Aku kena pilih org yang betul. Org yg aku percaya. Lepas tu kena tengok jugak cerita aku tu pasal apa. Bukan suka suka je aku nak sembur..


hmmm rasa susahnya hidup ni bila kena buat keputusan dan berfikir 



Kenapa kadang kadang aku rasa ada kawan tu menyusahkan? Tapi kadang kadang aku rasa ada kawan itu menyenangkan?? Dari dulu sampai skrg, masalah aku paling ketara : aku tak pandai pilih kawan, cari kawan, jaga kawan, buat kawan?? yg pasti bab bab kawan ni aku kurang. lagi lagi aku ada muka sombong =='
tapi bila aku dah berkawan, aku syg kawan aku lebih dr tunang aku. acane tu?? biarlah, tunang je punn. belum halal lagi. lagipun aku ni jenis pentingkan kawan jugak. *perasan*

Jadi skrg cane? Cerrr citerrr .. *R tu bg pekat, dgr, cacat tak !* huahuahuahua
oke dah. haaa .. cane? nape cani? Lagi lagi bila tibe dapat kawan yg sentiasa bekang cakap aku, mmg talkative habis sampai aku yg tak reti bekang ni *bajet suci* diam dan mengiyakan yg salah bg aku. faham?!
Meh sini aku terangkan, katakan lah aku kata aku tak suka durian, kau kata aku suka durian. tapi aku cakap pasal aku ni, aku tak suka durian. dan engkau pun menggunakan segala kudrat dan kepakaran berkata kata yg ada utk menyatakan yg aku suka durian. akhirnya aku pun berkata : aku suka durian. haa nampak tak permainannya di situ? terer tak terer lah sahabat aku nih kann. kau ada ???



kesimpulannya yg belum dpt aku simpulkan, macam mana aku na atasi kawan yg begini? aku rasa mcm, takde dia pun takpe. tapi rasa lain macam, manis masam  tawar pahit puiihh semua ada, tak sedap lah bg aku. jd..... hmm. serious. aku ta reti nak betulkan keadaan. haih. kenapa lah aku ni pendiam bila marah. bercakap pun mulut berat. dah jd masalah jugak. tapi knp dia ta fhm? haih haih haihhh

Aku rasa nak tujukan satu surat utk dia, harap dia baca, tapi entah ... :



Surat untuk kawan aku yang sama kelas dgn aku skrg,

Kawan, aku buat surat ni utk kau sebab aku rasa sekarang kita dah kurang bercakap. Kita ada cakap, tapi macam… kau sendiri faham lah ye. Aku buat tulisan cantik cantik ni utk kau baca. Dan aku harap sgt kau baca. Aku tak tahu lah macam mana kau nak korek belog aku utk baca surat yang kau tak tahu ni. Tapi, itu semua nasib lah. Aku buat surat ni pun sebab kalau hantar message dekat FB, akaun aku pun dah tak aktif. Nak hantar message SMS, banyak pages pulak nanti, nak cakap sikit sikit dekat twitter, kau takde twitter, tapi ni pun kau takde belog jugak ==’ . bengap jugak aku nih. Ok takpe straight dekat point surat ni ditaip pada 21hb Jun ni.

Kawan, sebenarnya aku tak tahu apa masalah kau. Eh silap. Aku tahu apa masalah kau. Masalah kau tengah banyak kot. Obvious lagik. Tapi entah kenapa, aku ni tak faham ke masalah kau? Aku takde ke untuk bantu kau dengan masalah kau? Aku hilangkan diri ke? Ke masalah nya dekat aku? Apa masalah aku? Kenapa aku tak tahu apa masalah aku. Kau tahu??

Kawan, yang aku tahu, kau tahu sikap aku yang tempered. Kau jugak tahu bila aku tempered, aku akan diamkan diri aku. Tapi takkan kau masih tak tahu bila aku diamkan diri aku, yang perlu kau buat adalah utk berdiam diri jugak. Aku rasa macam banyak kali dah aku cakap. Aku pk kau fhm. Hmm adakah aku je kena faham kau? Ke kau rasa aku tak faham kau? Salah satu sebab jadi janggal aku nak berkomunikasi mcm biasa dgn kau sbb kau mintak maaf masa aku tgh tensi haritu. Aku pun tak tahu kenapa kau mintak maaf. Dan aku sendiri tak pasti, kau tahu ke kenapa kau mintak maaf?? Sbb kalau kau tahu, aku na tahu.

Kawan, selalu kalau keadaan mcm ni jd, kau akan dtg mtk maaf kt aku, then lari. Kau pk boleh settle ke? Sbnrnya, kau pk tak?? Aku ta fhm. Sampai skrg aku ta fhm. Kenapa kau mcm tu. Kenapa dah byk kali kau buat, byk kali aku cakap, tp kau tetap buat. Aku ta fhm. Tp takpe, aku cuba fhm kan.

Kawan, kadang kadang aku rasa macam aku ni sampah. Tapi ni rasa aku je bila aku boleh merasa ni lah padahnya. Kenapa?? Aku selalu cakap, kau susah betul nak reply SMS aku, angkat CALL aku. Susah sgt ke ek?? Kadang2 pulak aku saje buat benda yg sama dkt kau bagi kau rasa apa. Tapi bila aku cakap camni, kau tanya.. bila? Bila? Aku pulak bukan pakai memory mcm external hardisk kau sampai 1Tb sampai boleh ingat setiap masa n ketika. Lecturer ajar pun aku tak ingat ==’ . then bila aku ta dapat state masanya, terpaksa aku mengaku kalah. Aku tengok, bila kau tak rep msg aku, kau kata takde kedit. Tp aku call pun kau ta angkat. Hmmm. Silap aku mungkin.


Kawan, kalau boleh, aku nak kita ok. Kita tak rapat mcm dulu pun takpe, tp aku nak kita ok. Macam mana. Yang tu aku ta tahu. Aku bagitau kat sini, sebab aku rasa aku tak boleh cakap dgn kau. Kau sentiasa patahkan smgt aku bila aku na cakap. Aku ta tahu kenapa. Tapi aku dah terbiasa. Jd aku rilex je. Tapi aku harap surat ni sampaikan apa yg aku nak sampaikan kat kau. Aku taknak kau fhm cara lain. Tapi entahlah. Aku Cuma boleh harapkan yg terbaik.


BTW, thanks sbb kawan aku. Aku nak kau tau, aku harap kau ok je dan tenang dgn masalah kau skrg.

Kawan, aku Cuma mampu mintak maaf je. Terpulang dekat kau nak maafkan aku ke tidak. Dan utk nak exam ni, aku mintak maaf kali kedua. Kalau ada lah salah aku yang kau rasa aku tak patut buat. Dan ada perangai aku yang kau tak suka dr mula. Maaf.


Ikhlas dari aku … Hasyifa Arif