Friday, 22 June 2012

Study week UiTM KBM

Hey ! Hari ni last minggu study aku kt UiTM nihh . Bahagia? Belum lagi.. Belum habis final lagi giler . Cane nak bahagia? Kiranya sekarang ni aku tengah study week. Since that this sem they gave us twice for midsem break, so we have to face study week for only four days ! Minus weekend of course. Haihh. And this is the first time my first paper is the first day of final and of course my last paper on the last -_-' bahagia lah sangat kann?! Grrr .. Well congrats tu kna, she had already finish her final and only waiting to face her result. Huahuahua . Now me currently waiting for the bus to go back. I'm going to segamat to give him things I'd promise and then I'll go straight to JB ;) . Then after quarter final England, I'll come back to malacca ! :'( fighting for great life in the future :) ... Wish me luck ! I'll do my very best this time. Good luck to all my friends and every single student in KBM :D

Thursday, 21 June 2012

Kawan

Apa pentingnya kawan? Perlu ke kawan ni? Kau rasa??
Kalau bagi aku lah, aku ta pasti aku dapat merasa lagi ke tidak.
Penat lahh. Hari hari pun masalah kawan je. Kena pk kan kawan je.
Cerita? Luahan perasaan? Sorry. Aku ta reti na pergi menyendeng dekat org cerita masalah aku sesuka hati. Aku kena pilih org yang betul. Org yg aku percaya. Lepas tu kena tengok jugak cerita aku tu pasal apa. Bukan suka suka je aku nak sembur..


hmmm rasa susahnya hidup ni bila kena buat keputusan dan berfikir 



Kenapa kadang kadang aku rasa ada kawan tu menyusahkan? Tapi kadang kadang aku rasa ada kawan itu menyenangkan?? Dari dulu sampai skrg, masalah aku paling ketara : aku tak pandai pilih kawan, cari kawan, jaga kawan, buat kawan?? yg pasti bab bab kawan ni aku kurang. lagi lagi aku ada muka sombong =='
tapi bila aku dah berkawan, aku syg kawan aku lebih dr tunang aku. acane tu?? biarlah, tunang je punn. belum halal lagi. lagipun aku ni jenis pentingkan kawan jugak. *perasan*

Jadi skrg cane? Cerrr citerrr .. *R tu bg pekat, dgr, cacat tak !* huahuahuahua
oke dah. haaa .. cane? nape cani? Lagi lagi bila tibe dapat kawan yg sentiasa bekang cakap aku, mmg talkative habis sampai aku yg tak reti bekang ni *bajet suci* diam dan mengiyakan yg salah bg aku. faham?!
Meh sini aku terangkan, katakan lah aku kata aku tak suka durian, kau kata aku suka durian. tapi aku cakap pasal aku ni, aku tak suka durian. dan engkau pun menggunakan segala kudrat dan kepakaran berkata kata yg ada utk menyatakan yg aku suka durian. akhirnya aku pun berkata : aku suka durian. haa nampak tak permainannya di situ? terer tak terer lah sahabat aku nih kann. kau ada ???



kesimpulannya yg belum dpt aku simpulkan, macam mana aku na atasi kawan yg begini? aku rasa mcm, takde dia pun takpe. tapi rasa lain macam, manis masam  tawar pahit puiihh semua ada, tak sedap lah bg aku. jd..... hmm. serious. aku ta reti nak betulkan keadaan. haih. kenapa lah aku ni pendiam bila marah. bercakap pun mulut berat. dah jd masalah jugak. tapi knp dia ta fhm? haih haih haihhh

Aku rasa nak tujukan satu surat utk dia, harap dia baca, tapi entah ... :



Surat untuk kawan aku yang sama kelas dgn aku skrg,

Kawan, aku buat surat ni utk kau sebab aku rasa sekarang kita dah kurang bercakap. Kita ada cakap, tapi macam… kau sendiri faham lah ye. Aku buat tulisan cantik cantik ni utk kau baca. Dan aku harap sgt kau baca. Aku tak tahu lah macam mana kau nak korek belog aku utk baca surat yang kau tak tahu ni. Tapi, itu semua nasib lah. Aku buat surat ni pun sebab kalau hantar message dekat FB, akaun aku pun dah tak aktif. Nak hantar message SMS, banyak pages pulak nanti, nak cakap sikit sikit dekat twitter, kau takde twitter, tapi ni pun kau takde belog jugak ==’ . bengap jugak aku nih. Ok takpe straight dekat point surat ni ditaip pada 21hb Jun ni.

Kawan, sebenarnya aku tak tahu apa masalah kau. Eh silap. Aku tahu apa masalah kau. Masalah kau tengah banyak kot. Obvious lagik. Tapi entah kenapa, aku ni tak faham ke masalah kau? Aku takde ke untuk bantu kau dengan masalah kau? Aku hilangkan diri ke? Ke masalah nya dekat aku? Apa masalah aku? Kenapa aku tak tahu apa masalah aku. Kau tahu??

Kawan, yang aku tahu, kau tahu sikap aku yang tempered. Kau jugak tahu bila aku tempered, aku akan diamkan diri aku. Tapi takkan kau masih tak tahu bila aku diamkan diri aku, yang perlu kau buat adalah utk berdiam diri jugak. Aku rasa macam banyak kali dah aku cakap. Aku pk kau fhm. Hmm adakah aku je kena faham kau? Ke kau rasa aku tak faham kau? Salah satu sebab jadi janggal aku nak berkomunikasi mcm biasa dgn kau sbb kau mintak maaf masa aku tgh tensi haritu. Aku pun tak tahu kenapa kau mintak maaf. Dan aku sendiri tak pasti, kau tahu ke kenapa kau mintak maaf?? Sbb kalau kau tahu, aku na tahu.

Kawan, selalu kalau keadaan mcm ni jd, kau akan dtg mtk maaf kt aku, then lari. Kau pk boleh settle ke? Sbnrnya, kau pk tak?? Aku ta fhm. Sampai skrg aku ta fhm. Kenapa kau mcm tu. Kenapa dah byk kali kau buat, byk kali aku cakap, tp kau tetap buat. Aku ta fhm. Tp takpe, aku cuba fhm kan.

Kawan, kadang kadang aku rasa macam aku ni sampah. Tapi ni rasa aku je bila aku boleh merasa ni lah padahnya. Kenapa?? Aku selalu cakap, kau susah betul nak reply SMS aku, angkat CALL aku. Susah sgt ke ek?? Kadang2 pulak aku saje buat benda yg sama dkt kau bagi kau rasa apa. Tapi bila aku cakap camni, kau tanya.. bila? Bila? Aku pulak bukan pakai memory mcm external hardisk kau sampai 1Tb sampai boleh ingat setiap masa n ketika. Lecturer ajar pun aku tak ingat ==’ . then bila aku ta dapat state masanya, terpaksa aku mengaku kalah. Aku tengok, bila kau tak rep msg aku, kau kata takde kedit. Tp aku call pun kau ta angkat. Hmmm. Silap aku mungkin.


Kawan, kalau boleh, aku nak kita ok. Kita tak rapat mcm dulu pun takpe, tp aku nak kita ok. Macam mana. Yang tu aku ta tahu. Aku bagitau kat sini, sebab aku rasa aku tak boleh cakap dgn kau. Kau sentiasa patahkan smgt aku bila aku na cakap. Aku ta tahu kenapa. Tapi aku dah terbiasa. Jd aku rilex je. Tapi aku harap surat ni sampaikan apa yg aku nak sampaikan kat kau. Aku taknak kau fhm cara lain. Tapi entahlah. Aku Cuma boleh harapkan yg terbaik.


BTW, thanks sbb kawan aku. Aku nak kau tau, aku harap kau ok je dan tenang dgn masalah kau skrg.

Kawan, aku Cuma mampu mintak maaf je. Terpulang dekat kau nak maafkan aku ke tidak. Dan utk nak exam ni, aku mintak maaf kali kedua. Kalau ada lah salah aku yang kau rasa aku tak patut buat. Dan ada perangai aku yang kau tak suka dr mula. Maaf.


Ikhlas dari aku … Hasyifa Arif

Wednesday, 13 June 2012

BeLOG sekarang dah bosan

Jangan kau tanya aku kenapa dengan belog. kau pk aku ni suka ke nak musuh2 dengan belog? goblok betol. Aku bukan apa. harini aku takde mood habisan.


Jangan kau tanya aku datang bulan ke apa. ingat perempuan pms je baru nak moody?? jadah kau. habis kalau mat2 tu moody, celah mana nak datang bulan tu?? kalau orang sekeliling buat buat bising tepi telinga takpun buat dia tempered dengan cara lain yang seangkatan dengan nye ye hangen jugak. pfft betol. =='  0.0






XXXXXX !! Yang aku ni pun kenapa nak marah2 dekat belog. *lappy* mereka sesungguhnya tak bersalah la ace ! giler kau.






Takde lahh. cuma aku rasa sekarang belog ni dah bosan. lain la belog c hamis jalikha ke. nabil aizat ke, dan juga rakannya izdiyani musawir ke. perhh mmg tak boleh betul sebut nama izdiyani musawir tu dengan pendeknye. =='




lagipun penat nak menaip *tipu*. walaupun aku amat meminati menaip. serious. tak pernah dengar? kau pergi copy paste ayat aku tadi kat google translator, tekan speaker dia bagi kau dengar. ye. aku amat meminati menaip. boleh dikatakan bukan menaip je, apa yang aku nak taip kalau aku taktau pun aku taip jugak. paham?? tak paham takpe biar aku paham sendiri. aku budak degree. *takde kena mengena*


~~~oppa oppa oppa i'll be down down down~~~ lalalalala sambil dengar lagu G.G.


insyaAllah la perancangan utk meninggalkan dan menutupi belog ni dah ada. tapi nanti. huahuahuahua. saje nak mengabdikan diri dengan internet. senang orang nak search. tak privacy langsung. puiihh ! perangai kuajaau mai dah !


sambung study ~~~~heeeeyyyyyy, SJ like this !~~~~


kbai !

Monday, 11 June 2012

Futsal *SAP*

hai.
malas na cerita panjang harini tapi masih rajin na update blog. satu sebab dah siap assessment law. satu sebab tetiba bukak Lappy ada internet tatau datang dari mana *gembat wifi buda2 ni padahal*. huahuahua ok tak lawak.






then ni nak story morie a lil something about the past three four days. we are having a great fun and a great pain jugak since practicing futsal is not a fun thing but serious because we are chasing for the medal. jyeahh !


start Khamis we all dah pergi training, excited punya pasal, kaki bangku juga sebabnya kami menghabiskan masa training from 12 till 3 am. watde lah kan anak dara balik rumah 1 jam kemudian. haha. esoknya wake up with no pain but a lil excited for the next training. oh ya. we'd been train by our own classmate which are known as the jejaka jejaka idaman UiTM itu sendiri but they all spend time to teach us since that we are the one they call as Family ;) we have our own mummy daddy mama since daddy is Playerz. *teruk* ok back to the story, we only practice the next day which is Saturday since we had another program from faculty of CTU yang nasib baik best amat because tak tidur. kalau tidur means tak best. understand that. okeoke melencong lagi. lepastu bangun pagi sabtu tu mmg best dapat sakit yang mmg org kata makan ubat painkiller pun belum tentu pain tu boleh dikill. mulalah nak anggap semua itu dusta semata mata.


the day has come ! tournament.
punya datang gelombang banyak kali utk melepaskan nafsu di rumah setan akhirnya semua itu berbaloi coz we all MENANG !! wuuhuu


No.3 pun medal jugak. kitorang dah cakap kan nak kejar untuk dapatkan medal je. memang best hilang lemak. =='


tak makan dua tiga hari takde hal lah. Ingat aku lembik sgt ke??puiihhh. eh sorry aku gi ludah jap dalam toilet, bukan dekat korang kay. korang tu refer dekat sape aku pun taktau.


haa nah tengok gambar2 kemenangan kitorang yang best and sikit comot ni iaitu aku. kbai !!


even penat utk gambar segalanya mampu :D

berlaku perselisihan fhm disitu dimana aku tak dilayan =='

antara Medal n Souvenir y best tapi kitorang punya medal warna Gangsa bukan Emas.

saje na tunjuk kitorang dekat court futsal. woohoo !!

ada yang terlalu lapar sampai medal pun nak makan. huahuahua :))

Wednesday, 6 June 2012

Wordless Wednesday

Disebabkan wordless kan .. wordless?? Rabu lagi ke?? kau !! grrr .. belum habis lagipun hari Rabu. kau jangan na kelentong aku.



oke ... straight to my less word :

Nah aku kasik layan jiwang habis manis sepah juara ML. ok merepek. Aku rasa lagu ni dah play beberapa kali yang tak mampu dikira oleh aku dah kat lappy ni engkau apatah lagi. Lappy pun mungkin dah bosan.

kbai ! :D

LAYANNN zessss zessss *tiba tiba boleh*



tangkap lentok ??

the song from LoveRain drama :')

Due Date Assignment

First of all, cuba korang try scroll bawah tengok berapa hari bulan hari ni. >> 6 june
Nak tahu? Taknak takpe aku bagitau jugak. Ni, harini, minggu ni, merupakan minggu ke-12 bagi pelajar uitm. So? Sotong . so… sekarang ni merupakan antara minggu yang paling bz bagi mereka, termasuk aku, sebab ini merupakan minggu due date bagi segala presentation. Minggu ni lah baru terkial kial nak menaip mengkorek mencarik mana-mana idea yang patut diselitkan dalam assignment tu. Begitu jugak insan yang taip nihh.

Actually aku baru je lepas balik dari buat assignment yang sepatutnya kena hantar esok. Well, malas na bangga diri, my job is done. Hahaha . Terer tak terer lah kann. Aku pedulik sgt laa ayat na tonggeng monggeng? Memang tak lah. Janji tugas aku dah selesai. Semalam pun dah cukup tidur dari lepas Subuh sampai pukul 11 pg buat assignment jugak yang patut hantar hari ni tapi semua kelas aku tak pergi. *kantoi* . tapi assignment aku dah siap ok. Lagipun tak perlu hantar pulak. Test pun cancel. Alhamdulillah . :D paling besau aku bg.

So nak ceritalah pengalaman aku duduk buat assignment dekat Tun Aym tadi . ada ke Tun AYM ? >> bukan ayam .. tapi apartment yayasan Melaka. Punya penuh orang sampai kena bawak extension turun gara-gara nak bagi nyawa n power dekat lappy masing-masing. Disebabkan aku datang pun rushing, lappy pun orang bawakan, jadi Cuma mampu menagih simpati untuk dapatkan kuasa lappy dengan menggunakan kuasa veto ku sebagai kaum hawa. Huahuahua *gelak jahat habis*

So kalau korang tengok, meja makan diorang memang penuh giler ah. Macam orang kebulur memasing tak makan sebab nak siapkan assignment. Tapi berita gembiranya diorang boleh diet sebab meja makan Cuma mampu dipenuhkan dengan lappy masing2. Bayangkan satu group 9 orang . so, 9 orang = 9 lappy. Kayo den ! tapi silap, bukan den, diorang lahh. Ish3. Begitu sekali kan hidup student university ni. Ada yang kata, lain kali buat assignment awal2, takdelah kekabut. Ada jugak yang balas, apa barang buat awal2, tak feel ! *macam aku??* hamek feel kau ! jangan nak mengadu student tak dapat beauty sleep lah. Beauty lah dengan muka kau !

Kbai !

Tuesday, 5 June 2012

Assignment ETR 300

kau semua jangan nak persoalkan tulisan aku malam… or should I say pagi ni … ini tulisan ikhlas tak ikhlas dari tangan nak menaip tahu.

Ceritanya macam ni… punya lah penat sudah aku buat assignment ETR300 yang paling best ni. Tanpa huraian lebih lanjut daripada lecturer terus kami dengan pandainya buat Business Plan. Aku dengan teramat yakin akan bahagian aku buat dengan muka bangga sebab bab bab mengarang panjang-panjang merepek menggaban memang hulur je kat aku.

Aku pun mengarang tanpa menghiraukan orang yang dah terbongkang depan aku dengan ditemani Mirae masih didepan beranda juga membuat assignment yang sama dengan panjangnya à karangan aku itu. Semua ini adalah sama sekali berkaitan dengan operational process yang perlu dibuat di dalam operational plan. Punya panjang kau tahu. Tapi !!!!


Orang lain dengan bahagianya buat dalam bentuk aliran je aku punya baik mereka cerita mengarang beriya ghuper nye sia sia. Haram betul
==’


Saksikanlah karangan aku atau apa patut aku kata kehebatan aku ? :::

The operational process that have in the flow of our business has two of them. One is by the order from the customer which is already confirm and another is the direct purchase which can give the customer the right to choose whether they want to buy the flowers or not. Before beginning any of selling process, we must search for the best supplier who can supply the raw material and equipment.

            So for the first operational process which is the order from the customer. We should deal with the customer properly so they can make a good decision. The first thing we do is to get the list down the types of flower we want in our shop. After we get the list, we can get the flowers from the supplier and put it at the shop so that the customer can come to survey any of the flowers. We must first choose the best supplier that can supply us with a very best quality of flower and also with the reasonable price. The customer will be serve by the worker. Having someone to serve the customer is important. This is because their job is to give the customer advice in choosing the flower. The workers also will tell the customers more about the product in the shop and also the service offer by us to the customers. So, the next step is the customer will survey the flower in the shop. They will make their decision once they found the best flower they like.

            It is not depend on us to make decision whether the customer would like to buy the flowers or not. But if they want to buy them and they interest to order, they must make an order to us. The worker job now is to take their order so that we would not miss to buy any of the flowers that the customer ask. However, they must pay for the deposit to make sure that they are a serious buyer. We do not want to lose anything in running the business. After the customer paid the deposit, they will leave the shop and then we can do our next job to make sure the service is fast. This is where the workers will decorate the flowers  which had been asking by the customer. Before we make any delivery to the customer, we have to make the quality inspection. Only after finish checking the quality and other things, we will deliver the flowers to the address given by the customer. And the last step is to issued receipt and we can receive the balance payment.

            However, if the customer did not interested to buy any of the flowers, the step will flow other ways. The customer will come to the shop and make survey. They might want to know about the types of flower in the shop. The worker will guide them as long as the customer is in the shop. But if the customer is not interested to buy the flowers, they will just leave the shop and the workers will wait for another customer to enter the door and the process will go on again and again. This is all about the order from the customer.

            There are differences in the process flow for the direct purchase from the customer. Customers will come to the shop and make survey for themselves. However, if they not interested buying the flowers, they will just leave the florist shop.
           
For the customer who would love to buy the flowers from our shop, they will come and survey the flowers and asking for help from the workers to make decisions. They will ask for the quality of the flowers and also the service offer by our shop. When the customer already make their decision, they will purchase them. They might want us to deliver the flower but also, they might choose to take away. Normally if they choose to make a delivery, it is specially given to their loved ones. After all of their matter is done, the cashier will issue the receipt and they will make payment and leave the shop.

Oke rasanya macam dah patut tidur sebab waktu skrg bukan pukul 4:33 pm tetapi lebih kepada AM . sila bubye aku .

pi.es : sila lain kali buat assignment berpandukan contoh even lecturer tade bagi huraian.

Kbai ! terus kroohhhhhhh je *dah takde zzzzz lagi*

Monday, 4 June 2012

Kehilangan

Apa kes? kawan2 aku semua pun privacy kan belog.
oke fine. korang dah belah awal2 ta inform memang best kann.
aku duduk klik korang punya belog hari hari dengan harapan korang akan remove aku dr privacy list ghuper ghuper nye bukan aku je insan malang tuh =='
antara alasan korang bagi memang best kann .
malas . takde masa . aku memang spend time 25jam aku kt UiTM Melaka ni dengan jayanya mengupdate belog. <<--- ini perli
yang paling best bila buda tanam anggur kat rumah tunggu panggilan degree bulan sembilan cakap takde masa macam perusahaan tanam anggur dia sangat berjaya.
aku memang suka .
kfine. nasib baik aku tawu jugak. 
kalau tidak memang malam ni jugak aku serang kau sebab dah hampir setengah tahun aku tunggu new entry dari kaorang yang ta kunjung tiba.
sampaikan entry raya tahun lepas masih lagi dalam list new entry padahal raya tahun ni sikit lagi na sampai.
memang sampai hati betul kau bha.
takpe takpe. kaorang tunggu lah nanti kau orang dah active balik belog.
i'll never say good bye lahh. memang i terus belahh.
tapi u guys nasib baik because i still have my TWITTER yang bila di mention @cientacyfa keluar gambar muka aku yang macam ditepek akar daun kedut sane kedut sini and kaorang masih boleh BBM aku . *thanks to me*
im still the savior. wahahahaha *bangga*
walau macam mana pun aku masih lagi sayangkan kaorang semua . 
*hugs n kiss* :D


kbai !

Sunday, 3 June 2012

Blog Izdiyani Musawir

Kenapa dengan blog dia??
blog dia dah boleh komen!!.
excited kipas susah mati dia.
macam dilanda tsunami ahh wa cakap lu.
hahaha. macam macam.
dulu first time ziarah blog dia, aku pk dia sengaja.
sebab kalau dia enable, tengok skrg apa jd.
kesian sikit kt dia. *sikit je*
teruk aku nihh =='


tapi aku segan ah na komen.
ramai sangat. macam akan tenggelam je komen aku nanti.
even aku tau dia berusaha utk reply semua komen pembaca blog dia.
still segan jugak.
kau kesah apa. yang segan tu aku kott.
kau na komen p ah sane.
aku takde buat goblok pun.*goblok ke roblok?*


tapi memang aku tabik spring ah.
ingat senang na jumpa blogger yang na reply SEMUA komen??
kalau senang p ah carik. hadoyy.
SEMUA tau. takde terkecuali.
memang seronok aku rasa bg pihak2 orang yang komen tuh.
huhuu . aku pulak yang over . *dushh* pengsan


kbai !


blog iz -->> *paling besar aku bg* http://sayesayangiz.blogspot.com/