Tuesday, 20 March 2012

Nikah kitbah

Assalamualaikum .
oke . Entry kali ni aku na cakap fasal kahwin pulak . ouh , nikah . kalau kahwin nanti ada yg pk lain . korang bukan leh dpercayai . hihii . *jahat tangan aku ni*
Hah !!! ha tanjat tak tanjat tak ?? hhahaha . saje je .

Ok dah . mula . korang pernah dengar fasal nikah khitbah ? nikah ni kalau orang Melayu skrg panggil , nikah gantung . lebih explanation >> nikah dulu … majlis sandingnya kemudian . dengar macam senangkan ? memang ah . giler ke ta senang ? ISLAM itu ta susahkan umatnya oke . *take note* .. so korang jgn senang2 na bagi alasan untuk elakkan sesuatu yg WAJIB dalam ISLAM . *falsafah pulak ==’ *

Dulu ada pernah teman sekelas aku bitau , couple itu haram . well , betullah tu . n still , yg haram tetap haram . oke . sebab tu adanya cara yg mudah macam ni untuk elakkan korang yg couple2 tengah study ni or pemaju anggur yg kurang maju tu melakukan perkara yg haraaammm . *cakap macam Dr Fadzilah Kamsah*

Dalam nikah khitbah ni , seorang suami diringankan dr memberi nafkah kpd seorang isteri . perkara ini akanlah berterusan sampai korang masing2 dah sedia untuk memikul tanggungjawab besar tu . iaitu tugas suami dan juga tugas seorang isteri . jadi siapa yg tanggung isteri ? ibu ayah lahh . kalau suami pun masih belajar , mereka pun still ditanggung ibu ayah .

sepanjang panjang waktu nikah khitbah ni , suami dan juga isteri tidak dibenarkan untuk tinggal serumah . jika korang tinggal bersama , maksudnya korang dah bersedia untuk hidup sbg suami isteri yg normal . jd terlepaslah sudah dr nikah khitbah ni . mulai jam minit dan juga saat tu , bermulalah tanggungan isteri di bahu suami . setakat ni korang faham tak ?... faham bagus , ta faham gi makan gajus . *tade kena mengena*

bila korang dah nikah kan … ikut korang a na g mana pun , buat apa pun , dengan siapa pun , eh ? salah . dengan suami or isteri korang lah kann . haa … ta kesah lah . kalau time couple korang taleh na g dating , dah nikah tu g lah dating puaspuas . ape susah . itu pun na aku bitau ke … susah lah cani . -___-“

kenapa ada nikah khitbah ni ?? ta patut lah korang tanya soalan cani . korang patut dah baca ni gi lari terus jumpa parents korang bitau … ‘ibu … ayah … na nikah khitbah skrg ! ‘ kalau diorang ta faham , gunalah bahasa Melayu … nikah gantung orang cakap . oke . sbb korang na sgt tahu kann . meh aku bitau .


baca ni >>>>

  1. 1.    Sebab korang ni masih student kann . ta mampu na tanggung diri sendiri … apa lagi orang lain . tapi gatal sgt na kahwin .
  2. 2.    Korang ta mampu na sewa rumah . maksudnya korang ta dapat na bagi kesenangan n keperluan hidup kepada isteri . keperluan je tau . nehi kehendak . nehi keinginan . itu kalau dapat maksudnya bonus .
  3. 3.    Both adam n hawa ni belum bersedia lagi na duduk dalam kehidupan berumah tangga . rumah pun tade kann . tangga apatah lagi .

Well , inilah antara sebabnya . so , korang pk lah . drp korang buat sesuatu yg salah baik korang ambik jalan yg dah disediakan sebelum korang lahir pun lagi ni . senang . korang untung , ISLAM pun makin maju . dosa pun kurang . oke .
 



Dah . gambar credit to en gugel imej . terimass !

>>cientaputih<<
Dah patah jari kaki