Wednesday, 21 March 2012

Bersukan baik untuk kesihatan

Assalamualaikum .
Ladies and gagahman . sukan itu bagus !
Ape benda a .. tu semua org tau wehh . duuhh ==’
Ok fine . aku cakap benda yg orang tatau .
Aku sgt suka bersukan . especially badminton .
Seriously. Ta percaya kann ?
Ape kau pk org pendek cam aku taleh maen badminton ke ?
Aku wakil tau dulu . jgn memain a .
Wakil apa tu rahsia a .. haha
Kalau setakat lin dan tu , mmg a … aku ta boleh na kalahkan . :’(
Giler ke bandingkan aku ng lin dan ? huh .
Na tau ketereran aku , jum a asah raket tengok sape menang .
Haha . *manggak*

Tapi bukan badminton je aku main .
Bowling , handball , netball , apa lagi ? semua aku lenjan (ape ek ? macam terjah gitu).
Dasar tamak . *ada aku kesah?*
Dah kata sukan tu bagus kann . lenjan je lah .
Tapi since aku duk Melaka bandar raya teknologi hijau and apatah lagi ni … hilang dah semua sukan yg aku sibuk duk main dulu . huwaaa
Aku na bersukan ! mana org ni tade sape ke na ajak aku join dorang main badminton ke .. apa ke .. tskk tskk ..
Bowling je aku layan skrg . tu pun jarang2 .
Ouhh , tapi ada yg aku selalu buat .
Hihii .. archery ! perhh . puasss nokk !
Jom a layan same . just state the date n time .
Aku mg layan je .

Sukan ni bukan je bagus utk kesihatan tahu ?
Tapi sukan ni jgk bagus utk menjaga kekuatan fizikal kita .
And jugak leh bakar segala lemak yg korang suka kumpul tuu .
Dan memberi kita meluangkan masa yg ada dgn aktiviti yg lebih berfaedah .
Plus sgt sgt sgt .. sgt lagi .. sgt PUASSS !
Ta caye g try .
Sukan2 sampai kua segala toksik toksik yg ada dlm badan korang .
Kompem seronok giler kot .

Ok dah . tamat .
Pii ess : majulah sukan untuk diri sendiri !

>>cientaputih<<

Tuesday, 20 March 2012

Nikah kitbah

Assalamualaikum .
oke . Entry kali ni aku na cakap fasal kahwin pulak . ouh , nikah . kalau kahwin nanti ada yg pk lain . korang bukan leh dpercayai . hihii . *jahat tangan aku ni*
Hah !!! ha tanjat tak tanjat tak ?? hhahaha . saje je .

Ok dah . mula . korang pernah dengar fasal nikah khitbah ? nikah ni kalau orang Melayu skrg panggil , nikah gantung . lebih explanation >> nikah dulu … majlis sandingnya kemudian . dengar macam senangkan ? memang ah . giler ke ta senang ? ISLAM itu ta susahkan umatnya oke . *take note* .. so korang jgn senang2 na bagi alasan untuk elakkan sesuatu yg WAJIB dalam ISLAM . *falsafah pulak ==’ *

Dulu ada pernah teman sekelas aku bitau , couple itu haram . well , betullah tu . n still , yg haram tetap haram . oke . sebab tu adanya cara yg mudah macam ni untuk elakkan korang yg couple2 tengah study ni or pemaju anggur yg kurang maju tu melakukan perkara yg haraaammm . *cakap macam Dr Fadzilah Kamsah*

Dalam nikah khitbah ni , seorang suami diringankan dr memberi nafkah kpd seorang isteri . perkara ini akanlah berterusan sampai korang masing2 dah sedia untuk memikul tanggungjawab besar tu . iaitu tugas suami dan juga tugas seorang isteri . jadi siapa yg tanggung isteri ? ibu ayah lahh . kalau suami pun masih belajar , mereka pun still ditanggung ibu ayah .

sepanjang panjang waktu nikah khitbah ni , suami dan juga isteri tidak dibenarkan untuk tinggal serumah . jika korang tinggal bersama , maksudnya korang dah bersedia untuk hidup sbg suami isteri yg normal . jd terlepaslah sudah dr nikah khitbah ni . mulai jam minit dan juga saat tu , bermulalah tanggungan isteri di bahu suami . setakat ni korang faham tak ?... faham bagus , ta faham gi makan gajus . *tade kena mengena*

bila korang dah nikah kan … ikut korang a na g mana pun , buat apa pun , dengan siapa pun , eh ? salah . dengan suami or isteri korang lah kann . haa … ta kesah lah . kalau time couple korang taleh na g dating , dah nikah tu g lah dating puaspuas . ape susah . itu pun na aku bitau ke … susah lah cani . -___-“

kenapa ada nikah khitbah ni ?? ta patut lah korang tanya soalan cani . korang patut dah baca ni gi lari terus jumpa parents korang bitau … ‘ibu … ayah … na nikah khitbah skrg ! ‘ kalau diorang ta faham , gunalah bahasa Melayu … nikah gantung orang cakap . oke . sbb korang na sgt tahu kann . meh aku bitau .


baca ni >>>>

  1. 1.    Sebab korang ni masih student kann . ta mampu na tanggung diri sendiri … apa lagi orang lain . tapi gatal sgt na kahwin .
  2. 2.    Korang ta mampu na sewa rumah . maksudnya korang ta dapat na bagi kesenangan n keperluan hidup kepada isteri . keperluan je tau . nehi kehendak . nehi keinginan . itu kalau dapat maksudnya bonus .
  3. 3.    Both adam n hawa ni belum bersedia lagi na duduk dalam kehidupan berumah tangga . rumah pun tade kann . tangga apatah lagi .

Well , inilah antara sebabnya . so , korang pk lah . drp korang buat sesuatu yg salah baik korang ambik jalan yg dah disediakan sebelum korang lahir pun lagi ni . senang . korang untung , ISLAM pun makin maju . dosa pun kurang . oke .
 



Dah . gambar credit to en gugel imej . terimass !

>>cientaputih<<
Dah patah jari kaki

Monday, 19 March 2012

You Are Late !

Why eh ? u always be the one who are always LATE !
And I HATE it !
But I just dunno how to say .
Besides , u always show ur innocent faces .
cane ek kau leh wt muka camtu je .
without saying SORRY plak tuh .
I feel like ! pfftt ! ==’
How eh , how can I tell u about my feeling .
I just can stand it anymore .
U make me sick … understand me ?
Errggh .
tolonglah sedarkan diri kau . PLEASE !
i beg u . :'( 

 
ta susah pun cakap camni kann .
 
tapi aku ni plak susah na cakap camni ! geramnya kt aku !!

  tengok jam dah pukul berapa ?

  kfine . aku leh tunggu lagi ...

  tapi skrg !!


tolonglah sedarkan diri kau . PLEASE !
i beg u . :'( 
  <<-- lah .. aku na cari gambar pooh begging . tp .. agak pooh ni mmg pk kan honey dia je ke . O_o

 
ok .. baby pun boleh .
kalau kau ta terpersona jugak .
tatau lahh .
kbye !


pii ess : semua picture credit to en . gugel imej . thankss !

>>cientaputih<<

Thursday, 15 March 2012

bila kawan begini dan begitu .

Aku rasa macam na mengata . tapi bukan dari mulut aku lah .
Mereka yg masih boleh berkatakata yg mengata .
Aku mendengar je *buat muka ta berdosa* .
Takde lah . aku bukan apa .
Apa yg diorang cakap tu pun ada betulnya jugak .
Habis … sbg kawan , aku pun tatau lah na bg respon macam mana .
Sorang macam ni , sorang macam tu . kenapa ye ?

Dah kata ciptaan Tuhan kan .
Banyak beza antara kita . so , know each other .
Tapi na cakap ni , bukan semua orang kita boleh terima seadanya .
Begitu juga yg menaip ni .
Ta payah na kutuk aku sgt , aku tau kau pun sama kann !
Korang , yg nak sangat lead people .
Please .. be more … org kata : PRIHATIN .
Try to understand THAT word oke .
Tayah na prihatin kt boifee or gugel kau sgt lah kann .
Yg depan kau ni , yg kau na lead ni tengok .
Muka diorang , perasaan diorang , paling penting , REAKSI diorang .
*sebenarnya na cakap ‘kitorang’ tu*
Haa .. kau kompem ke diorang suka dgr bebelan n segala kata yg keluar dr mulut kau ?
Kalau dah tau diorang ta suka … paham2 lah sendiri . oke ta ?
Sebenarnya aku ta paham . tapi , takpelah .
Yg na kena faham tu kau . bukan aku .
So sekarang , aku just na cakap .
Aku ta kesah . im switch to NO ONE .
Tapi bayangkan kalau dah ur BFF kau datang ngadu kt org lain .
Tak ke , ta senonoh tu .
Kau pk pk pk pk kan lah ea .
kbye .
>>cientaputih<<
Dah penat menaip !

Tuesday, 6 March 2012

Virus di blog

percaya tak blog ade virus ?
aku pun tatau , kalau ada org yg boleh bagitau aku sesuatu tentang ni pun bagus jugak ...
at least takdelah aku pk
' oh , keajaiban '
hah , tak ke pelik tu ?
sebenarnya , tatau lah virus tu kt lappy aku je ke or org lain pun dengar benda yg sama .
ni ha , tibatiba je .
kt blog aku ada keluar lagu pelik2 .
bersalsa aku atas katil ni dengar .
haih =='
potong stim betul a .
korang dengar tak ?
aku harap korang pun dengar a .
tayah aku bazir duit p klinik tanya doc apa masalah telinga aku .
haha .
oke lah . done typing .

>>cientaputih<<

Monday, 5 March 2012

lagi blog best .


Kfine . entry pendek je . dah na pergi kelas lagi pun .
What a waste ! ehh . oops !
No lah , bukan kelas ni waste .
Tapi tadi sbb dah sgt bosanbosan pusing2 lappy still tade keluar money .
So roundround lah google tengok ada something interesting tak .

Guess what ? mestilah jumpa . pelamin , baju kahwin , pakej …
Ehh , bukanbukan . ni ha …
link ape tu ? tanya plak .
klik a g tengok .
seronok baca entry10 dia …
banyaknya ? mestilah . tade keje kan . so mmg latest entry dia mmg dah hafal lah .
haha . #tabaiktipu
ok tak . ta hafal pun , tapi dah baca hampir berkali-kali jugak lah .

banyak benda dia cerita , mmg pasal dia , tapi aku seronok sgt na baca .
ntah kenapa . ayatayat cinta kot . eh tak , ayat dia menarik .
damn ! tibatiba dia kata na private / delete blog dia .
mmg aku bantah a ! but still ==’
aku tatau na bantah kat mana .
ta boleh komen , tade FB , tade twitter .
#ada lagi org mcm ni ek ? haha . tak lah .
kalau boleh aku pun tanak ada semua tu .
serabut !
ok fine .

aku just na mention :>>> AKU TAKNAK DIA DELETE BLOG DIA .
tape org lain tanak baca , aku baca ape . hihii

oke . hmm cukup lah kott sampai situ je suara hati aku berteriak .
tangan yg tolong teriakkan ni dah penat .
+ na siap g kelas . so …
Kbye !

>>cientaputih<<