Monday, 3 September 2012

Iktibar

Assalamualaikum...


Aku baru je lepas baca satu entry dari rakan blogger aku jugak.
Just nak share dengan org lain jugak.
Apabila kita ni,  katakanlah buat satu entry ni, pasal org kata untuk keinsafan diri.
Kebaikan didunia yg harus kita bawa ke akhirat kelak.
Tapi entry tu pulak hanya akan kekal sebagai entry lah. Betul takk...

Sebab kita sendiri yg taip pun takda nak ambil iktibar. 
Acane tu??


Aku bukan apa. Benda tu bagus. Org boleh baca. Boleh tahu.
Tapi kadang kadang kita yg baca pun mesti ada terpikir macam tu kann.
Maksud aku mcm ni laa, sama je keadaannya bila kita bercakap pasal org tu, walhal diri kita sendiri pun sama je buat kesalahan yg sama macam mana org tu buat.
So, apa pendapat korang?
Sorry. Just meluahkan apa yg aku rasa.
Maaf kalau ada yg terasa.

;) done!

Lapuk dan juga kulat

Assalamualaikum...

Jgn ditanya pasal tajuk entry kali ni.
Aku rasa masing masing pun dah besar yg baca belog buruk ni kann.
Jadi phm phm jelaa yg berkulat itu datangnya dari kulapuk belog ini.
Apakah?? *ayat macam hareemmm*

Memandangkan aku dah lama tak update belog, aku rasa cara penaipan belog aku juga sudah kelihatan pudarnya. Mengapakah?
Aku dapat rasakan bukan aku sorang, tapi korang korang yg ada belog jugak kalau dah berzaman tak update belog aku rasa ayat pun dah tonggeng monggeng.
Dah lah tak update belog.
Tengah cuti sem pulak.
Skrg kau bagitau aku, mana aku nak dapat ayat ayat cambest kalau asek terperap je kt tmpt kerja ni.
Semua pun jadi kucau kacir. hai-o

Dan skrg aku rasa mcm bangang pun ada sbb nak update belog tapi taktau nak update pasal apa.
==' apa benda teruk sgt perangai kau ace.
Aku rasa lepasni aku akan update tentang apa yg aku rasa aku patut update je.
Biarlah berzaman pun sbb aku tak rasa ada org duk menunggu nunggu update entry aku cam budak santikk Irine Nadia tuu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------


ok dah. ohh, Ingat tak post aku yg lepas aku cakap pasal Kinohimitsusu segar tuu, aku dah habis minum.
Mmg superb rasa dia tak payah tanya.
Boleh buat minuman selepas makan. :p
Hasil dia? Aku ni bab hasil pada diri aku jgn kau tanya.
Kalau kau tanya hasil buah sawit KPK Lukut *tmpt kerja aku* aku tau laa.

Jadi aku nak bitau, Incik Tunang kata adalah perubahan.
Dia kata, waaa syg dah putih. Dah takleh berdiri or duduk sebelah sebelah lagi. Kurang kurang kena 20 kaki jauh. *ok yg tu aku tambah*
Dia takut org kata macam taik cicak boleh? dah lama aku tak dengar.
Tapi mcm tu laa.
Bila aku minum tu, aku rasa sgt kondifen je berjalan n bawak moto kehulu hilir tgh panas suhu paling tinggi di Malaysia.
I bet u all pun akan rasa apa yg aku rasa. muihihihiihi *mcm hantu gelak*
Try lah. Then bitau aku sama tak rasa kita ;)

daaa...

Tuesday, 31 July 2012

Kinohimitsu j'pan uv bright drink

Seems before sem break haritu aku dah kumpul each virus yang ada dekat muka ni, means bila start je cuti aku kena bertungkus lumus untuk mengusir semuanya keluar dr tubuh badan aku especially bahagian muka ni ha...
So, aku pun try this so call kinohimitsu product. At first I thought I should buy the beauty one, but later on, thinking that I'm gonna work at my brother's place which is so hot there, then I decided to buy this bright product' which it said can prevent your skin from getting tan.
And of course I believe when it said that UV rays can damage our skin . And there are sign of them which first will cause our skin to tan, pigmentation occurs, fine line and also skin lesion. I know that everyone out there will not happy with their skin after all of this damage. So do I. And that is just the reason why I buy this product.
Even though the price is so not cool, which is 79.90 MYR for 6 bottles at Watson, but I guarantee that person will invest a lot of money to become a pretty lady.
This drink of course, is so delicious. So you can achieve brighter, fairer, clearer skin without any difficulties ;)
I'm gonna give the result as soon as I finished my first box which contains 6 bottle in it and also 2 bottles free... Also at Watson :)

done ! :D

Wednesday, 25 July 2012

kerja kerja kerja

First of all, walaupun dah masuk hari kelima berpuasa, aku nak wish semua umat Islam Selamat Berpuasa. Bulan yg mulia ni, jgn jadikan alasan :gastrik: yg dah selalu dengar sbg alasanlah. Ok? Bukan lama pun puasa. Sebentar Cuma. Bagi yg kerja, lagilah, balik kerja tunggu kejap je dah berbuka. Alhamdulillah.

ok skrg dah start cuti. yes holiday !...eh! apa kau pk holiday nak pergi bercuti have fun sane sini je ke.. cukup sem lepas punya cuti aku habiskan dgn keseronokan dan usaha membesarkan badan dan hasilnya tak berjaya. cuti kali ni aku memilih untuk bekerja!

Ni nak story mori pasal aku carik kerja bagai nak giler walaupun pada hakikatnya tak berapa nak giler lagi, akhirnya i end up working with my brother. Baru berangan-angan nak belajar how to work at this restaurant name Secret Recipe or at the fast food restaurant McD or KFC, tp mmg taklah dapat kalau mohon pun tak. Haha. Teruk betul perangai -_-‘

Then start lah harini kerja aku kat office ni. Yg kalau tak dapat lihat pun dapat tahu bahawasanya masa kerja aku dihabiskan dgn mengabdikan diri meng-online sepenuh masa. Uhh. Germbira. Heaven. Tak terkata. ,<*0*>

Kalau ikutkan hati, kepala pun sama, mmg aku taknak kerja, bukan taknak kerja kt sini, taknak kerja lgsg. Haha. Sebelum cuti hari tu bukan main cakap taknak kerja dgn abg, taknak kerja dgn ayah. Basically, diorang punya bisnes memerlukan PR yg stg bagussss. Pr aku, hancusss. Kurang satu S disitu. Mmg diakuai oleh semua pun. Tapi tak mengapa. Sebulan shj pun. Demi mencari rezeki. Aku sanggup ! *untuk shopping* muahahahaha

Kbai!
*cientaputih*

Friday, 22 June 2012

Study week UiTM KBM

Hey ! Hari ni last minggu study aku kt UiTM nihh . Bahagia? Belum lagi.. Belum habis final lagi giler . Cane nak bahagia? Kiranya sekarang ni aku tengah study week. Since that this sem they gave us twice for midsem break, so we have to face study week for only four days ! Minus weekend of course. Haihh. And this is the first time my first paper is the first day of final and of course my last paper on the last -_-' bahagia lah sangat kann?! Grrr .. Well congrats tu kna, she had already finish her final and only waiting to face her result. Huahuahua . Now me currently waiting for the bus to go back. I'm going to segamat to give him things I'd promise and then I'll go straight to JB ;) . Then after quarter final England, I'll come back to malacca ! :'( fighting for great life in the future :) ... Wish me luck ! I'll do my very best this time. Good luck to all my friends and every single student in KBM :D

Thursday, 21 June 2012

Kawan

Apa pentingnya kawan? Perlu ke kawan ni? Kau rasa??
Kalau bagi aku lah, aku ta pasti aku dapat merasa lagi ke tidak.
Penat lahh. Hari hari pun masalah kawan je. Kena pk kan kawan je.
Cerita? Luahan perasaan? Sorry. Aku ta reti na pergi menyendeng dekat org cerita masalah aku sesuka hati. Aku kena pilih org yang betul. Org yg aku percaya. Lepas tu kena tengok jugak cerita aku tu pasal apa. Bukan suka suka je aku nak sembur..


hmmm rasa susahnya hidup ni bila kena buat keputusan dan berfikir 



Kenapa kadang kadang aku rasa ada kawan tu menyusahkan? Tapi kadang kadang aku rasa ada kawan itu menyenangkan?? Dari dulu sampai skrg, masalah aku paling ketara : aku tak pandai pilih kawan, cari kawan, jaga kawan, buat kawan?? yg pasti bab bab kawan ni aku kurang. lagi lagi aku ada muka sombong =='
tapi bila aku dah berkawan, aku syg kawan aku lebih dr tunang aku. acane tu?? biarlah, tunang je punn. belum halal lagi. lagipun aku ni jenis pentingkan kawan jugak. *perasan*

Jadi skrg cane? Cerrr citerrr .. *R tu bg pekat, dgr, cacat tak !* huahuahuahua
oke dah. haaa .. cane? nape cani? Lagi lagi bila tibe dapat kawan yg sentiasa bekang cakap aku, mmg talkative habis sampai aku yg tak reti bekang ni *bajet suci* diam dan mengiyakan yg salah bg aku. faham?!
Meh sini aku terangkan, katakan lah aku kata aku tak suka durian, kau kata aku suka durian. tapi aku cakap pasal aku ni, aku tak suka durian. dan engkau pun menggunakan segala kudrat dan kepakaran berkata kata yg ada utk menyatakan yg aku suka durian. akhirnya aku pun berkata : aku suka durian. haa nampak tak permainannya di situ? terer tak terer lah sahabat aku nih kann. kau ada ???



kesimpulannya yg belum dpt aku simpulkan, macam mana aku na atasi kawan yg begini? aku rasa mcm, takde dia pun takpe. tapi rasa lain macam, manis masam  tawar pahit puiihh semua ada, tak sedap lah bg aku. jd..... hmm. serious. aku ta reti nak betulkan keadaan. haih. kenapa lah aku ni pendiam bila marah. bercakap pun mulut berat. dah jd masalah jugak. tapi knp dia ta fhm? haih haih haihhh

Aku rasa nak tujukan satu surat utk dia, harap dia baca, tapi entah ... :



Surat untuk kawan aku yang sama kelas dgn aku skrg,

Kawan, aku buat surat ni utk kau sebab aku rasa sekarang kita dah kurang bercakap. Kita ada cakap, tapi macam… kau sendiri faham lah ye. Aku buat tulisan cantik cantik ni utk kau baca. Dan aku harap sgt kau baca. Aku tak tahu lah macam mana kau nak korek belog aku utk baca surat yang kau tak tahu ni. Tapi, itu semua nasib lah. Aku buat surat ni pun sebab kalau hantar message dekat FB, akaun aku pun dah tak aktif. Nak hantar message SMS, banyak pages pulak nanti, nak cakap sikit sikit dekat twitter, kau takde twitter, tapi ni pun kau takde belog jugak ==’ . bengap jugak aku nih. Ok takpe straight dekat point surat ni ditaip pada 21hb Jun ni.

Kawan, sebenarnya aku tak tahu apa masalah kau. Eh silap. Aku tahu apa masalah kau. Masalah kau tengah banyak kot. Obvious lagik. Tapi entah kenapa, aku ni tak faham ke masalah kau? Aku takde ke untuk bantu kau dengan masalah kau? Aku hilangkan diri ke? Ke masalah nya dekat aku? Apa masalah aku? Kenapa aku tak tahu apa masalah aku. Kau tahu??

Kawan, yang aku tahu, kau tahu sikap aku yang tempered. Kau jugak tahu bila aku tempered, aku akan diamkan diri aku. Tapi takkan kau masih tak tahu bila aku diamkan diri aku, yang perlu kau buat adalah utk berdiam diri jugak. Aku rasa macam banyak kali dah aku cakap. Aku pk kau fhm. Hmm adakah aku je kena faham kau? Ke kau rasa aku tak faham kau? Salah satu sebab jadi janggal aku nak berkomunikasi mcm biasa dgn kau sbb kau mintak maaf masa aku tgh tensi haritu. Aku pun tak tahu kenapa kau mintak maaf. Dan aku sendiri tak pasti, kau tahu ke kenapa kau mintak maaf?? Sbb kalau kau tahu, aku na tahu.

Kawan, selalu kalau keadaan mcm ni jd, kau akan dtg mtk maaf kt aku, then lari. Kau pk boleh settle ke? Sbnrnya, kau pk tak?? Aku ta fhm. Sampai skrg aku ta fhm. Kenapa kau mcm tu. Kenapa dah byk kali kau buat, byk kali aku cakap, tp kau tetap buat. Aku ta fhm. Tp takpe, aku cuba fhm kan.

Kawan, kadang kadang aku rasa macam aku ni sampah. Tapi ni rasa aku je bila aku boleh merasa ni lah padahnya. Kenapa?? Aku selalu cakap, kau susah betul nak reply SMS aku, angkat CALL aku. Susah sgt ke ek?? Kadang2 pulak aku saje buat benda yg sama dkt kau bagi kau rasa apa. Tapi bila aku cakap camni, kau tanya.. bila? Bila? Aku pulak bukan pakai memory mcm external hardisk kau sampai 1Tb sampai boleh ingat setiap masa n ketika. Lecturer ajar pun aku tak ingat ==’ . then bila aku ta dapat state masanya, terpaksa aku mengaku kalah. Aku tengok, bila kau tak rep msg aku, kau kata takde kedit. Tp aku call pun kau ta angkat. Hmmm. Silap aku mungkin.


Kawan, kalau boleh, aku nak kita ok. Kita tak rapat mcm dulu pun takpe, tp aku nak kita ok. Macam mana. Yang tu aku ta tahu. Aku bagitau kat sini, sebab aku rasa aku tak boleh cakap dgn kau. Kau sentiasa patahkan smgt aku bila aku na cakap. Aku ta tahu kenapa. Tapi aku dah terbiasa. Jd aku rilex je. Tapi aku harap surat ni sampaikan apa yg aku nak sampaikan kat kau. Aku taknak kau fhm cara lain. Tapi entahlah. Aku Cuma boleh harapkan yg terbaik.


BTW, thanks sbb kawan aku. Aku nak kau tau, aku harap kau ok je dan tenang dgn masalah kau skrg.

Kawan, aku Cuma mampu mintak maaf je. Terpulang dekat kau nak maafkan aku ke tidak. Dan utk nak exam ni, aku mintak maaf kali kedua. Kalau ada lah salah aku yang kau rasa aku tak patut buat. Dan ada perangai aku yang kau tak suka dr mula. Maaf.


Ikhlas dari aku … Hasyifa Arif

Wednesday, 13 June 2012

BeLOG sekarang dah bosan

Jangan kau tanya aku kenapa dengan belog. kau pk aku ni suka ke nak musuh2 dengan belog? goblok betol. Aku bukan apa. harini aku takde mood habisan.


Jangan kau tanya aku datang bulan ke apa. ingat perempuan pms je baru nak moody?? jadah kau. habis kalau mat2 tu moody, celah mana nak datang bulan tu?? kalau orang sekeliling buat buat bising tepi telinga takpun buat dia tempered dengan cara lain yang seangkatan dengan nye ye hangen jugak. pfft betol. =='  0.0






XXXXXX !! Yang aku ni pun kenapa nak marah2 dekat belog. *lappy* mereka sesungguhnya tak bersalah la ace ! giler kau.






Takde lahh. cuma aku rasa sekarang belog ni dah bosan. lain la belog c hamis jalikha ke. nabil aizat ke, dan juga rakannya izdiyani musawir ke. perhh mmg tak boleh betul sebut nama izdiyani musawir tu dengan pendeknye. =='




lagipun penat nak menaip *tipu*. walaupun aku amat meminati menaip. serious. tak pernah dengar? kau pergi copy paste ayat aku tadi kat google translator, tekan speaker dia bagi kau dengar. ye. aku amat meminati menaip. boleh dikatakan bukan menaip je, apa yang aku nak taip kalau aku taktau pun aku taip jugak. paham?? tak paham takpe biar aku paham sendiri. aku budak degree. *takde kena mengena*


~~~oppa oppa oppa i'll be down down down~~~ lalalalala sambil dengar lagu G.G.


insyaAllah la perancangan utk meninggalkan dan menutupi belog ni dah ada. tapi nanti. huahuahuahua. saje nak mengabdikan diri dengan internet. senang orang nak search. tak privacy langsung. puiihh ! perangai kuajaau mai dah !


sambung study ~~~~heeeeyyyyyy, SJ like this !~~~~


kbai !

Monday, 11 June 2012

Futsal *SAP*

hai.
malas na cerita panjang harini tapi masih rajin na update blog. satu sebab dah siap assessment law. satu sebab tetiba bukak Lappy ada internet tatau datang dari mana *gembat wifi buda2 ni padahal*. huahuahua ok tak lawak.






then ni nak story morie a lil something about the past three four days. we are having a great fun and a great pain jugak since practicing futsal is not a fun thing but serious because we are chasing for the medal. jyeahh !


start Khamis we all dah pergi training, excited punya pasal, kaki bangku juga sebabnya kami menghabiskan masa training from 12 till 3 am. watde lah kan anak dara balik rumah 1 jam kemudian. haha. esoknya wake up with no pain but a lil excited for the next training. oh ya. we'd been train by our own classmate which are known as the jejaka jejaka idaman UiTM itu sendiri but they all spend time to teach us since that we are the one they call as Family ;) we have our own mummy daddy mama since daddy is Playerz. *teruk* ok back to the story, we only practice the next day which is Saturday since we had another program from faculty of CTU yang nasib baik best amat because tak tidur. kalau tidur means tak best. understand that. okeoke melencong lagi. lepastu bangun pagi sabtu tu mmg best dapat sakit yang mmg org kata makan ubat painkiller pun belum tentu pain tu boleh dikill. mulalah nak anggap semua itu dusta semata mata.


the day has come ! tournament.
punya datang gelombang banyak kali utk melepaskan nafsu di rumah setan akhirnya semua itu berbaloi coz we all MENANG !! wuuhuu


No.3 pun medal jugak. kitorang dah cakap kan nak kejar untuk dapatkan medal je. memang best hilang lemak. =='


tak makan dua tiga hari takde hal lah. Ingat aku lembik sgt ke??puiihhh. eh sorry aku gi ludah jap dalam toilet, bukan dekat korang kay. korang tu refer dekat sape aku pun taktau.


haa nah tengok gambar2 kemenangan kitorang yang best and sikit comot ni iaitu aku. kbai !!


even penat utk gambar segalanya mampu :D

berlaku perselisihan fhm disitu dimana aku tak dilayan =='

antara Medal n Souvenir y best tapi kitorang punya medal warna Gangsa bukan Emas.

saje na tunjuk kitorang dekat court futsal. woohoo !!

ada yang terlalu lapar sampai medal pun nak makan. huahuahua :))

Wednesday, 6 June 2012

Wordless Wednesday

Disebabkan wordless kan .. wordless?? Rabu lagi ke?? kau !! grrr .. belum habis lagipun hari Rabu. kau jangan na kelentong aku.



oke ... straight to my less word :

Nah aku kasik layan jiwang habis manis sepah juara ML. ok merepek. Aku rasa lagu ni dah play beberapa kali yang tak mampu dikira oleh aku dah kat lappy ni engkau apatah lagi. Lappy pun mungkin dah bosan.

kbai ! :D

LAYANNN zessss zessss *tiba tiba boleh*



tangkap lentok ??

the song from LoveRain drama :')

Due Date Assignment

First of all, cuba korang try scroll bawah tengok berapa hari bulan hari ni. >> 6 june
Nak tahu? Taknak takpe aku bagitau jugak. Ni, harini, minggu ni, merupakan minggu ke-12 bagi pelajar uitm. So? Sotong . so… sekarang ni merupakan antara minggu yang paling bz bagi mereka, termasuk aku, sebab ini merupakan minggu due date bagi segala presentation. Minggu ni lah baru terkial kial nak menaip mengkorek mencarik mana-mana idea yang patut diselitkan dalam assignment tu. Begitu jugak insan yang taip nihh.

Actually aku baru je lepas balik dari buat assignment yang sepatutnya kena hantar esok. Well, malas na bangga diri, my job is done. Hahaha . Terer tak terer lah kann. Aku pedulik sgt laa ayat na tonggeng monggeng? Memang tak lah. Janji tugas aku dah selesai. Semalam pun dah cukup tidur dari lepas Subuh sampai pukul 11 pg buat assignment jugak yang patut hantar hari ni tapi semua kelas aku tak pergi. *kantoi* . tapi assignment aku dah siap ok. Lagipun tak perlu hantar pulak. Test pun cancel. Alhamdulillah . :D paling besau aku bg.

So nak ceritalah pengalaman aku duduk buat assignment dekat Tun Aym tadi . ada ke Tun AYM ? >> bukan ayam .. tapi apartment yayasan Melaka. Punya penuh orang sampai kena bawak extension turun gara-gara nak bagi nyawa n power dekat lappy masing-masing. Disebabkan aku datang pun rushing, lappy pun orang bawakan, jadi Cuma mampu menagih simpati untuk dapatkan kuasa lappy dengan menggunakan kuasa veto ku sebagai kaum hawa. Huahuahua *gelak jahat habis*

So kalau korang tengok, meja makan diorang memang penuh giler ah. Macam orang kebulur memasing tak makan sebab nak siapkan assignment. Tapi berita gembiranya diorang boleh diet sebab meja makan Cuma mampu dipenuhkan dengan lappy masing2. Bayangkan satu group 9 orang . so, 9 orang = 9 lappy. Kayo den ! tapi silap, bukan den, diorang lahh. Ish3. Begitu sekali kan hidup student university ni. Ada yang kata, lain kali buat assignment awal2, takdelah kekabut. Ada jugak yang balas, apa barang buat awal2, tak feel ! *macam aku??* hamek feel kau ! jangan nak mengadu student tak dapat beauty sleep lah. Beauty lah dengan muka kau !

Kbai !

Tuesday, 5 June 2012

Assignment ETR 300

kau semua jangan nak persoalkan tulisan aku malam… or should I say pagi ni … ini tulisan ikhlas tak ikhlas dari tangan nak menaip tahu.

Ceritanya macam ni… punya lah penat sudah aku buat assignment ETR300 yang paling best ni. Tanpa huraian lebih lanjut daripada lecturer terus kami dengan pandainya buat Business Plan. Aku dengan teramat yakin akan bahagian aku buat dengan muka bangga sebab bab bab mengarang panjang-panjang merepek menggaban memang hulur je kat aku.

Aku pun mengarang tanpa menghiraukan orang yang dah terbongkang depan aku dengan ditemani Mirae masih didepan beranda juga membuat assignment yang sama dengan panjangnya à karangan aku itu. Semua ini adalah sama sekali berkaitan dengan operational process yang perlu dibuat di dalam operational plan. Punya panjang kau tahu. Tapi !!!!


Orang lain dengan bahagianya buat dalam bentuk aliran je aku punya baik mereka cerita mengarang beriya ghuper nye sia sia. Haram betul
==’


Saksikanlah karangan aku atau apa patut aku kata kehebatan aku ? :::

The operational process that have in the flow of our business has two of them. One is by the order from the customer which is already confirm and another is the direct purchase which can give the customer the right to choose whether they want to buy the flowers or not. Before beginning any of selling process, we must search for the best supplier who can supply the raw material and equipment.

            So for the first operational process which is the order from the customer. We should deal with the customer properly so they can make a good decision. The first thing we do is to get the list down the types of flower we want in our shop. After we get the list, we can get the flowers from the supplier and put it at the shop so that the customer can come to survey any of the flowers. We must first choose the best supplier that can supply us with a very best quality of flower and also with the reasonable price. The customer will be serve by the worker. Having someone to serve the customer is important. This is because their job is to give the customer advice in choosing the flower. The workers also will tell the customers more about the product in the shop and also the service offer by us to the customers. So, the next step is the customer will survey the flower in the shop. They will make their decision once they found the best flower they like.

            It is not depend on us to make decision whether the customer would like to buy the flowers or not. But if they want to buy them and they interest to order, they must make an order to us. The worker job now is to take their order so that we would not miss to buy any of the flowers that the customer ask. However, they must pay for the deposit to make sure that they are a serious buyer. We do not want to lose anything in running the business. After the customer paid the deposit, they will leave the shop and then we can do our next job to make sure the service is fast. This is where the workers will decorate the flowers  which had been asking by the customer. Before we make any delivery to the customer, we have to make the quality inspection. Only after finish checking the quality and other things, we will deliver the flowers to the address given by the customer. And the last step is to issued receipt and we can receive the balance payment.

            However, if the customer did not interested to buy any of the flowers, the step will flow other ways. The customer will come to the shop and make survey. They might want to know about the types of flower in the shop. The worker will guide them as long as the customer is in the shop. But if the customer is not interested to buy the flowers, they will just leave the shop and the workers will wait for another customer to enter the door and the process will go on again and again. This is all about the order from the customer.

            There are differences in the process flow for the direct purchase from the customer. Customers will come to the shop and make survey for themselves. However, if they not interested buying the flowers, they will just leave the florist shop.
           
For the customer who would love to buy the flowers from our shop, they will come and survey the flowers and asking for help from the workers to make decisions. They will ask for the quality of the flowers and also the service offer by our shop. When the customer already make their decision, they will purchase them. They might want us to deliver the flower but also, they might choose to take away. Normally if they choose to make a delivery, it is specially given to their loved ones. After all of their matter is done, the cashier will issue the receipt and they will make payment and leave the shop.

Oke rasanya macam dah patut tidur sebab waktu skrg bukan pukul 4:33 pm tetapi lebih kepada AM . sila bubye aku .

pi.es : sila lain kali buat assignment berpandukan contoh even lecturer tade bagi huraian.

Kbai ! terus kroohhhhhhh je *dah takde zzzzz lagi*

Monday, 4 June 2012

Kehilangan

Apa kes? kawan2 aku semua pun privacy kan belog.
oke fine. korang dah belah awal2 ta inform memang best kann.
aku duduk klik korang punya belog hari hari dengan harapan korang akan remove aku dr privacy list ghuper ghuper nye bukan aku je insan malang tuh =='
antara alasan korang bagi memang best kann .
malas . takde masa . aku memang spend time 25jam aku kt UiTM Melaka ni dengan jayanya mengupdate belog. <<--- ini perli
yang paling best bila buda tanam anggur kat rumah tunggu panggilan degree bulan sembilan cakap takde masa macam perusahaan tanam anggur dia sangat berjaya.
aku memang suka .
kfine. nasib baik aku tawu jugak. 
kalau tidak memang malam ni jugak aku serang kau sebab dah hampir setengah tahun aku tunggu new entry dari kaorang yang ta kunjung tiba.
sampaikan entry raya tahun lepas masih lagi dalam list new entry padahal raya tahun ni sikit lagi na sampai.
memang sampai hati betul kau bha.
takpe takpe. kaorang tunggu lah nanti kau orang dah active balik belog.
i'll never say good bye lahh. memang i terus belahh.
tapi u guys nasib baik because i still have my TWITTER yang bila di mention @cientacyfa keluar gambar muka aku yang macam ditepek akar daun kedut sane kedut sini and kaorang masih boleh BBM aku . *thanks to me*
im still the savior. wahahahaha *bangga*
walau macam mana pun aku masih lagi sayangkan kaorang semua . 
*hugs n kiss* :D


kbai !

Sunday, 3 June 2012

Blog Izdiyani Musawir

Kenapa dengan blog dia??
blog dia dah boleh komen!!.
excited kipas susah mati dia.
macam dilanda tsunami ahh wa cakap lu.
hahaha. macam macam.
dulu first time ziarah blog dia, aku pk dia sengaja.
sebab kalau dia enable, tengok skrg apa jd.
kesian sikit kt dia. *sikit je*
teruk aku nihh =='


tapi aku segan ah na komen.
ramai sangat. macam akan tenggelam je komen aku nanti.
even aku tau dia berusaha utk reply semua komen pembaca blog dia.
still segan jugak.
kau kesah apa. yang segan tu aku kott.
kau na komen p ah sane.
aku takde buat goblok pun.*goblok ke roblok?*


tapi memang aku tabik spring ah.
ingat senang na jumpa blogger yang na reply SEMUA komen??
kalau senang p ah carik. hadoyy.
SEMUA tau. takde terkecuali.
memang seronok aku rasa bg pihak2 orang yang komen tuh.
huhuu . aku pulak yang over . *dushh* pengsan


kbai !


blog iz -->> *paling besar aku bg* http://sayesayangiz.blogspot.com/

Thursday, 31 May 2012

LOVE RAIN

Kau pk senang aku nak jatuh cinta banyak banyak kali ??
Jatuh cinta sekali pun susah.
Jatuh tangga iye banyak kali. Ahahhaha
*Jangan beritahu orang* -_-‘

Oke. Korang jangan percaya sangat.
Aku jatuh cinta dengan cerita korea je pun.
Bukan dengan manusia lain.
Mungkin trend sekarang orang minat je Korea segala.
Tapi aku kurang ah.
Na kata tak minat tu tipu.
Tapi haritu tetiba sis aku pergi alih cerita Korea time aku cuti…
Boleh pulak tangkap cintan dengan tibi tuh.
Tak senonoh betul. dengan tibi pun jalan.

Tak payah nak cerita panjang :::
Ni cerita dia… LOVE RAIN.
Korang yang peminat tegar segar segar tengok korea layan kpop tu kompem tau cerita ni punya.
Sekarang tengah syiok bersiaran di tibi siaran KBS.
Tapi nak buat macam mana, cinta punya fasal.
Aku HABIS dah tengok. Ahahhaha *bangga*
cerita dia ada 20 episod, mana yang korang tak sabar na tunggu tu.
sabar oke. tak sabar p download kat youtube.
aku download kt guzzylady444 ;) byk betul 4 dia :))
Itu je nak cakap pun nye adoyy.

Kbai !

Nah layan lagu dia … sobsobb


Tuesday, 29 May 2012

Petua muka menawan :::

Hey ! what’s up ??
Lama dah tak bagi petua ni kann? Seriously busy, so ada masa sikit ni nak kongsi beberapa tips yang korang boleh guna untuk mengindahkan muka supaya indah mata yang memandang. Seriously memang tak pernah main main, ini cara yang paling simple and senang sangat untuk dibuat sebab aku pun selalu buat.

Cara hilangkan jerawat :::

Sebelum ni aku bagi guna kulit kayu manis. Boleh jugak. Tapi kalau takde. Guna cara simple ni. Ingat senang ke jerawat nak hilang? Susah woa. So kalau muka aku didatangi mereka, aku just halau je dengan cara memicit jerawat tu sampai dia punya isi dalam keluar, kalau sampai berdarah tu normal lah. Lagi bagus sebab masa tu memang dah tak ada lagi kekotoran jerawat yang tinggal. So bila dah bersih jangan biarkan pulak, make sure korang basuh muka and jangan tenyeh2 sampai kering muka korang, bahaya. Just cuci untuk pastikan bersihnya muka korang. Oh ye ! jangan guna tangan or kuku ok, sebab even tangan korang baru lepas cuci pun, still ada virus or kuman yang melekat kt tangan korang tu, so, use the pemicit jerawat yang aku sendiri tak tahu nama dia. Yang besi panjang tu ok. Then korang punya muka akan berbekas KEJAP je pun lepas picit jerawat tu, tapi dia akan hilang.
*AMARAN KERAS!* >>> jangan picit jerawat batu, korang cuma akan dapat sakit tapi jerawat takkan hilang. Understood? Good.

Cara nak buang eyebag :::

Sekarang, jangan kan mata korang, mata aku pun dah macam apa. Kekurangan tidur yang amat2 kurang, membuatkan bag kt mata ni beraksi dengan aktif, jadi hitam sudah mata aku. So cane na hilangkan? Korang pergi Watson, guardian pun ok, cari mask untuk mata korang tu. Kalau korang dapat Crystal Collagen Eye Mask lagi bagus. Sebab mask ni memang bagus. Aku guna ok sangat. Sangat best. Sangat sejuk, nyaman aman and segala-galanya. Seoalah dunia ana yang punya ! try lah. Dah try sila kongsi dengan orang lain fasal kebagusan eye mask ni ok. Jangan kedekut.

So rasanya itu je kot untuk petua kali ni, tengok lain kali aku buat eksperimen fasal kecantikan lain pulak and aku beritahu korang ok. Jangan risau, aku tak kedekut. Cuma aku susah nak jumpa masa nak share kan. Itu je pun. Kalau petua baru aku dapat esok, korang dapat tahun depan, jangan marah. Huahuahua .

Kbai !!!

>>cientaputih<<

Monday, 28 May 2012

Aku ada, Kau ada?

Agak apa yang ada apa yang takde? Benda yang kau ada memang semua kena ada ke? Susahlah macam tu. Kau ada Porche, takkan aku nak kena ada jugak? Porche sambung bayar lagi setengah bulan pun belum tentu aku mampu tahu! So jangan na berangan, bila tanya ‘kau ada?’ punya confirm aku akan jawab, ‘ehh, haruslah. Takde’ faham ??!! BAGUS …

So sekarang, aku na beritahu, aku ada TWITTER je pun nya. Kau ada? Kalau takde aku ta boleh na paksa kau cakap ada. Tapi takkanlah kau takde! Nampak sangatlah pembohongnya kalau takde. Tapi kalau dah takde takkan ada pulak kann. Tapi takkan lah! Tapi yelah, aku ta paksa. Tapi !! pfftt . ‘o’ yelah . faham . kau takde.


Oke aku ada twitter. Then what? Kenapa dengan twitter? Well, sebelum ni aku ada FB. Then FB aku ada macam2 status lah. Yelah, aku rasa asal kejadian FB tu untuk bersoSIAL. Bukan utk main game kot. Jadi FB aku selain dr update status, y memang hampir 3 jam sekali status aku terUPDATE, FB aku juga digunakan utk berinteraksi dengan rakan2 sekelas ku bagi memudahkan urusan untuk menyampaikan maklumat terbaru terupdate terbetul terpanjang terpendek semua terrr. Kalau tersalah tu tak tahu lahh. Nama pun TER. Oke sambung balik. FB dah tutup sebab ramai sangat baca status updated by aku yang terasa, aku nak buang lah rasa tu walaupun sebenarnya rasa tu bukan untuk siapa siapa tetapi memang tidak pernah ada tujuan tetapi ada juga yang terasa entah kenapa. Jadi rasanya memang elok sangatlah keputusan aku untuk tidak lagi ada akaun FB. Jadi kenapa ada BB bila tiada FB? Untuk apa ada hp untuk bersosial?? Takpe. Aku ada twitter. So sekarang timbul juga masalah yang sama padahal bagi aku twitter hanya seperti kata kata hati untuk diri sendiri sebab bila sorang sorang takde orang na teman cakap memang ada twitter je memandangkan dah download app twitter masa beli hp jadi bolehlah mula menaip tentang apa yang terbuku dalam hati dibukukan dalam twitter. Tangan pantas menaip tanpa dikira jumlah follower sbb bila tengok profile memang dia dah siap kirakan walaupun sikit. So senang. Jadi beginilah, kata kataku sebenarnya lebih kepada *the truth* yang bukannya kau sorang buat, orang lain pun ada buat benda yang sama memandangkan manusia semua sama dan juga bukan kau sorang berkawan dengan aku atau bukan kau sorang di mata aku. So setiap daripada twitter aku dipetik dari hati aku dilihat pada orang bukan hati nkau dan mungkin bukan kau orangnya jadi rasa rasa aku kau ta perlulah terasa. *hebat sangat ke kata kata aku sampai kau terasa?* hahahhaahahaha #Megah

Itulah yang aku maksudkan! Kalau aku, jangan harap na terasa segala bagai ni semua. *hati batu* #gelak jahat
Macam tu lah kisahnya kaisara eh bukan, kisahnya kenapa aku takde FB dah. Tapi twitter aku masih kekal. Mungkin sebab aku masih ada BB. Bukan bb cream tu. Shoot! Oh ye . lagi satu, ada sesiapa baca entry aku ni ada twitter? Meh add aku meh, tapi na pesan dulu, twitter aku, penuh dengan perangai manusia kini. So jangan terasa oke dear sekalian alam! Love you mucho! ;)
Twitter aku : >>> @cientacyfa *https://twitter.com/#!/cientacyfa*

Kbai !!
>>cientaputih<<

kehabisan masa -_-'


>>> Susahnya na cari masa na buat new post entry . bayangkan, seminggu ni berapa jam je kot dapat tidur. Yang lain semua berjaga. Pergi kem weekend lepas lagi laa ta payah cakap, mmg terus seharian ta tidur. Lepas tu sepanjang2 hari kemudiannya, byk pulak assignment last minute y kena buat. Dengan kekurangan kaki tangan semua. Mirae lak masuk hospital. Disyaki dengue. Macam2. Semua jd kelam kabut. Seriously. Then hari khamis ada apabenda ntah gelombang merah, for the first time aku tak pergi. So duduk rumah, TIDUR ! perhh nikmat habis wa cakap lu. Then Jumaat pergi kelas, balik terus gi MC *Melaka central* cari tiket utk ke Segamat for wedding mr.fiancée .. punya adik . rewang punya fasal. 2 hari kurang tidur jugak. Nasib baik keadaan utk tidur tu selesa. Kalau tak, bukan tidur je ta cukup. Badan pulak sakit. Skrg dah dekat rumah !! AHAD petang. HEAVEN ! isnin kena pergi rumah atok pulak *paksaan*. Then balik, ta rehat, tgk tibi . perhh . *godaan* . macam2 lah . lepas ni na kena pk na buat entry apa y best sikit. Sebenarnya rasa macam dah na tutup akaun blog. Memandangkan akaun FB pun dah tak ada. Tak sangka kan ! aku boleh tutup FB. Tp tatau berapa lama. Tapi skrg mmg dah agak lama laa. Lebih seminggu, lamalah tu ! dengki betul. So lepas ni rasa na tutup blog pulak. Bukan apa, Cuma dah lupa mcm mana na privacy kan all those pic y ada dalam ni. Ta suka lah search nama sendiri then mmg berlambak y keluar kt gugel. So ada sape2 na tolong private kan tak ? hihii . sendiri cari fasal macam ni lah akhirnya .
Kbai !!
>>cientaputih<<

Tuesday, 15 May 2012

Berlapuk

Dah lama ta mengarang kt blog ni . tengok . tulisan pun dah buruk . ==’ . teruk betul . macam bz sgt . ehh tapi … mmg bz pun na wt cane . last Saturday baru habis our assignment trip project . Alhamdulillah even though ada sedikit masalah, tapi kitorang mmg boleh settle semua . best kann ? well walau camanepun, diorang enjoy trip kitorang kira oke lah tu . Individual assignment pun dah present . BEL492 pun dah habis yg first . tinggal yg 2nd one . yg first ni ta berapa memberangsangkan markah dia . tapi oke laa . I guess .
Haha .. tengok . concentrate dekat penulisan blog sampai pegang hp ta tentu arah . hahaha … orang call belum tekan angkat dah letak kt telinga . gilerrr .
Oke sambung . so macam tulah … bz gilerrr … haa tade masa na tulis new post . so skrg aku tulis … pun tade idea . boooo . oke hujung minggu ada camping ta best . tp harap best . oke cakap belit cm ape .
Kbai !!!
*cientaputih*

Monday, 16 April 2012

video dr abg ",)


Dah habis tengok video ?
My hubby buatkan …
Maybe ta sesempurna org lain buat .
tapi cukup sempurna bagi aku ...
ini pun aku dah terkejut sbb dia bukan jenis yg … cmne na cakap ehh .
Dia bukan jenis yg reti buat benda-benda macam ni .
Dia belikan aku bunga pun, sebab tgk aku macam teringin sgt . haha *malubetul*
Tapi tulaa .. masa dia bagi video ni , speechless kot .
Tatau na cakap apa . tersentuh pun ada .
Hmm btw abg , thanks ya ! sgt sweet u noe .
I love it .
*nangis kott*
J I’ll reply to you soon. Whether I do want to marry you. J

Habis .


Friday, 6 April 2012

kenapa CINTA PUTIH ??

Korang giler ke tanya aku soalan macam tu ?
Ni aku rasa anakanak sedara aku leh tolong jawabkan .
Pfftt -_-
Cientaputih *E tu saje aku tambah* sebab >>>>> pk lg … sebab aku sukakan putih lerr
Tapi disebabkan aku over suka putih .
So aku cintakan amat a putih ni . (tau cikgu bm aku hancurkan ayt ni , ada kena rotan ) o_o”
Bagus what . putih kan suci .
Bukan na cakap kau sorang je … ramai dah cakap kt aku .
‘ta meriah nye hidup kau’ *malas na dengar*
Berani kauu !! grrr .
Nevermind . pada aku , putih ni aku boleh corakkan dia dgn many other colours .
Just think seminit ea , korang suka merah , pastu … cane na warnakan lagi ?
Hihii …
Tade lahh . Cuma kehidupan aku berubah setiap hari.
Macammacam mood aku ada . so, mood y ada ni lah aku corakkan pada putih y ada tuu ..
Amacam ? *kerepek* -_-
Well aku rasa among my friends, obvious sgt kot aku sukakan putih .
Sgt byk my stuff y warnanya putih . baju ? jam ? lappy ? hp ? n byk lagi lah !
Hihihihiii …
Kalau korang tengok aku mesti korang bosan .
Even my ibu pun -_-  *sampai hati*
Gi beli baju taleh ng dia . nanti dia keluarkan ayat y sama utk smash aku .
>>> asek putih je dikkk … belilah warna lainnn . ta putih, hitam. Ta hitam, putih.
Kahkahkahh … kesian ibu . sorry ibu ! adik suka ! :D
Wiinnkkk with a peace !
Habis !
>>cientaputih<<

Thursday, 5 April 2012

Derma darah

Oke . err .. Tajuk entry ni ?
Siasia je . bukan dapat pun derma darah .
Semangat aku bangun pagi padahal kelas petang .
Pergi dengan penuh keyakinan y sem ni berat aku dah cukup !

Berdiri depan en.nurse sambil buat muka toya …
En.Nurse     :Nak derma darah ke ?
Aku             :ha ha’a! (Dalam hati >> saya tunggu bus kt sini … pfftt -_- )
En.Nurse     :Gi timbang berat dulu ye …
Aku             :>> dengan penuh semangat ! bukak selipar , naik atas penimbang …… >>>>>>> berat anda 40KG !! woaa berat aku dah naik !
En.Nurse     :Berapa ? 40 kann ? ta boleh ta boleh … sambil senyum dgn penuh sinis .
Aku             :hehh . *dah tau jgn suruh aku timbang* -_-

So, ta dapat laa . sedih ! oke . tunggu Mirae je lah sama macam sem lepas .
Nampaknya sem tahun ni tade y menarik tentang derma darah !
Pathetic isn’t it ? huhh .

Duduk di depan en.Nurse berkepala licin . *bbmbbmbbmbbmbbm*
Cepatlah mirae ! aku jelezz much !

Mira  : hahaha .. keding !
Aku   : nevermind -_- (cover pakwe ramai depan ni) *kauuuu!!*
En.Nurse kepala licin : awak darah utk diri sendiri ta cukup , na derma dekat org .
Aku : mana ada ta cukup ! grrrr

Oke fine . mmg aku lebih tak kurang tak , darah ngamngam je utk aku .
*gerraaaammmm*
EN.NURSE SEKALIAN .... SY DARAH A+++ TAU ! BAIK AMBIK !
hehhh

Habis !
>>cientaputih<<

Wednesday, 21 March 2012

Bersukan baik untuk kesihatan

Assalamualaikum .
Ladies and gagahman . sukan itu bagus !
Ape benda a .. tu semua org tau wehh . duuhh ==’
Ok fine . aku cakap benda yg orang tatau .
Aku sgt suka bersukan . especially badminton .
Seriously. Ta percaya kann ?
Ape kau pk org pendek cam aku taleh maen badminton ke ?
Aku wakil tau dulu . jgn memain a .
Wakil apa tu rahsia a .. haha
Kalau setakat lin dan tu , mmg a … aku ta boleh na kalahkan . :’(
Giler ke bandingkan aku ng lin dan ? huh .
Na tau ketereran aku , jum a asah raket tengok sape menang .
Haha . *manggak*

Tapi bukan badminton je aku main .
Bowling , handball , netball , apa lagi ? semua aku lenjan (ape ek ? macam terjah gitu).
Dasar tamak . *ada aku kesah?*
Dah kata sukan tu bagus kann . lenjan je lah .
Tapi since aku duk Melaka bandar raya teknologi hijau and apatah lagi ni … hilang dah semua sukan yg aku sibuk duk main dulu . huwaaa
Aku na bersukan ! mana org ni tade sape ke na ajak aku join dorang main badminton ke .. apa ke .. tskk tskk ..
Bowling je aku layan skrg . tu pun jarang2 .
Ouhh , tapi ada yg aku selalu buat .
Hihii .. archery ! perhh . puasss nokk !
Jom a layan same . just state the date n time .
Aku mg layan je .

Sukan ni bukan je bagus utk kesihatan tahu ?
Tapi sukan ni jgk bagus utk menjaga kekuatan fizikal kita .
And jugak leh bakar segala lemak yg korang suka kumpul tuu .
Dan memberi kita meluangkan masa yg ada dgn aktiviti yg lebih berfaedah .
Plus sgt sgt sgt .. sgt lagi .. sgt PUASSS !
Ta caye g try .
Sukan2 sampai kua segala toksik toksik yg ada dlm badan korang .
Kompem seronok giler kot .

Ok dah . tamat .
Pii ess : majulah sukan untuk diri sendiri !

>>cientaputih<<

Tuesday, 20 March 2012

Nikah kitbah

Assalamualaikum .
oke . Entry kali ni aku na cakap fasal kahwin pulak . ouh , nikah . kalau kahwin nanti ada yg pk lain . korang bukan leh dpercayai . hihii . *jahat tangan aku ni*
Hah !!! ha tanjat tak tanjat tak ?? hhahaha . saje je .

Ok dah . mula . korang pernah dengar fasal nikah khitbah ? nikah ni kalau orang Melayu skrg panggil , nikah gantung . lebih explanation >> nikah dulu … majlis sandingnya kemudian . dengar macam senangkan ? memang ah . giler ke ta senang ? ISLAM itu ta susahkan umatnya oke . *take note* .. so korang jgn senang2 na bagi alasan untuk elakkan sesuatu yg WAJIB dalam ISLAM . *falsafah pulak ==’ *

Dulu ada pernah teman sekelas aku bitau , couple itu haram . well , betullah tu . n still , yg haram tetap haram . oke . sebab tu adanya cara yg mudah macam ni untuk elakkan korang yg couple2 tengah study ni or pemaju anggur yg kurang maju tu melakukan perkara yg haraaammm . *cakap macam Dr Fadzilah Kamsah*

Dalam nikah khitbah ni , seorang suami diringankan dr memberi nafkah kpd seorang isteri . perkara ini akanlah berterusan sampai korang masing2 dah sedia untuk memikul tanggungjawab besar tu . iaitu tugas suami dan juga tugas seorang isteri . jadi siapa yg tanggung isteri ? ibu ayah lahh . kalau suami pun masih belajar , mereka pun still ditanggung ibu ayah .

sepanjang panjang waktu nikah khitbah ni , suami dan juga isteri tidak dibenarkan untuk tinggal serumah . jika korang tinggal bersama , maksudnya korang dah bersedia untuk hidup sbg suami isteri yg normal . jd terlepaslah sudah dr nikah khitbah ni . mulai jam minit dan juga saat tu , bermulalah tanggungan isteri di bahu suami . setakat ni korang faham tak ?... faham bagus , ta faham gi makan gajus . *tade kena mengena*

bila korang dah nikah kan … ikut korang a na g mana pun , buat apa pun , dengan siapa pun , eh ? salah . dengan suami or isteri korang lah kann . haa … ta kesah lah . kalau time couple korang taleh na g dating , dah nikah tu g lah dating puaspuas . ape susah . itu pun na aku bitau ke … susah lah cani . -___-“

kenapa ada nikah khitbah ni ?? ta patut lah korang tanya soalan cani . korang patut dah baca ni gi lari terus jumpa parents korang bitau … ‘ibu … ayah … na nikah khitbah skrg ! ‘ kalau diorang ta faham , gunalah bahasa Melayu … nikah gantung orang cakap . oke . sbb korang na sgt tahu kann . meh aku bitau .


baca ni >>>>

  1. 1.    Sebab korang ni masih student kann . ta mampu na tanggung diri sendiri … apa lagi orang lain . tapi gatal sgt na kahwin .
  2. 2.    Korang ta mampu na sewa rumah . maksudnya korang ta dapat na bagi kesenangan n keperluan hidup kepada isteri . keperluan je tau . nehi kehendak . nehi keinginan . itu kalau dapat maksudnya bonus .
  3. 3.    Both adam n hawa ni belum bersedia lagi na duduk dalam kehidupan berumah tangga . rumah pun tade kann . tangga apatah lagi .

Well , inilah antara sebabnya . so , korang pk lah . drp korang buat sesuatu yg salah baik korang ambik jalan yg dah disediakan sebelum korang lahir pun lagi ni . senang . korang untung , ISLAM pun makin maju . dosa pun kurang . oke .
 



Dah . gambar credit to en gugel imej . terimass !

>>cientaputih<<
Dah patah jari kaki