Tuesday, 29 November 2011

Beauty Tips *hair*

7 RUTIN PUNCA RAMBUT ROSAK ..

Buddies !!
jom sama2 baca entry kali ni ok ..
n avoid them ..
:)

1) mengering dengan tuala
first of all , ini adalah perkara rutin yang kita semua sama-sama buat kann .
Well , betul , sama-sama buat , coz saya pun buat jugak .
perkara ni biasa lah .. lepas mandi je kita grab towel then keringkan rambut dengan cara yang salah iaitu kesat dengan kasar n kuat . Ini yang menyebabkan rambut mudah putus dan rosak !

2) meniup kering
yupp . memang korang dah selalu dengar .. tapi ? masih buat kann .. part yang ni saya ta buat .. rumah memang ta digalakkan ada benda alah dryer ni . satu , elektrik kuat guna , dua , nilahh dia , rambut rosak . tahukah kamu bila kita guna hair dryer ni , suhu yang ta sesuai dengan rambut kita boleh menyebabkan rambut terbakar ... tusss .. rosaklah sudahh .. :'(
so , jangan buat lagi ok !

3) melurus & mengeriting
Hallo .. kalau dah dryer yang jauh dari rambut pun kita tak boleh guna , apatah lagi yang kita lekatkan terus dekat rambut .. haish ==' .. penggunaan bahan-bahan MEMBAKAR rambut ni definitely lah boleh buat rambut kita rosak , kering , mudah putus . Na cantik kann . boleh je , rajin-rajinlah belai kembali rambut anda . pergi treatment ! ohh ! make sure guarantee punya treatment ok .

4) mengikat rambut
what ??! the fish .. memanglah .. saya pun ikat rambut apa .. this one maksudnya yang rambut kita buat tocang banyak-banyak tuu .. haa that one tak digalakkan ok .
lagi satu , ponytail tu memang nampak kemas , tapi kalau terlalu kuat ikatannya , rambut pun sakit , kulit kepala kita pun sakit . then , terjadilah kulit sensitif n bermacam-macam lagi . just berpada-padalah ikat tuu :)

5) menggayakan rambut
gila apa na gayakan rambut pun ta boleh ? boleh lahh . senang na shape kann . yang kurang boleh nya , bila korang guna gel , wax and something like clay tuu .. sebab that thing boleh sebabkan rambut kita yang lembut lalut ni kering , kusam , kusut and kasar lagi .. haihhh . minta dijauhkann ^_^

6) memberus rambut
ajekegila berus rambut pun ta boleh ? habis na kusut masai ?
hahaa .. taklahh . ehh , ha berus rambut tu sikat rambutlah ok ..
boleh tu memang lah boleh . tapi , elakkan sikat ketika basah .
sebab rambut senang putus waktu-waktu basah tuu .hihiii

7) mewarna
ye semua pun tahu nii . mewarna memang sah sah boleh rosakkan rambut . tayah tanya kat cikgu dahh . sini saya beritau .. dalam pada na cantikkan rambut korang bagi colourful tuu , rambut boleh rosak . dalam pewarna rambut yang korang guna tu ada bahan yang akan menyebabkan kerosakan ke atas rambut berlaku . so , gunalah bahan semula jadi untuk mewarnakan rambut . ADA KE ? hiihi, ada . KOPI . INAI . oh .. tu je yang tahu , yang lain korang GOOGLE . hahaha

waa habis dah ..
ha ni lahh antara penyebab rambut korang yang sebelum ni bersinar-sinar,
sekarang tidak lagi .
tapi jangan risau , banyak dah shampoo kat pasaran yang akan bantu korang .
just find the correct one ok .

sekian , kbye ! (",)