Tuesday, 29 November 2011

Beauty Tips *hair*

7 RUTIN PUNCA RAMBUT ROSAK ..

Buddies !!
jom sama2 baca entry kali ni ok ..
n avoid them ..
:)

1) mengering dengan tuala
first of all , ini adalah perkara rutin yang kita semua sama-sama buat kann .
Well , betul , sama-sama buat , coz saya pun buat jugak .
perkara ni biasa lah .. lepas mandi je kita grab towel then keringkan rambut dengan cara yang salah iaitu kesat dengan kasar n kuat . Ini yang menyebabkan rambut mudah putus dan rosak !

2) meniup kering
yupp . memang korang dah selalu dengar .. tapi ? masih buat kann .. part yang ni saya ta buat .. rumah memang ta digalakkan ada benda alah dryer ni . satu , elektrik kuat guna , dua , nilahh dia , rambut rosak . tahukah kamu bila kita guna hair dryer ni , suhu yang ta sesuai dengan rambut kita boleh menyebabkan rambut terbakar ... tusss .. rosaklah sudahh .. :'(
so , jangan buat lagi ok !

3) melurus & mengeriting
Hallo .. kalau dah dryer yang jauh dari rambut pun kita tak boleh guna , apatah lagi yang kita lekatkan terus dekat rambut .. haish ==' .. penggunaan bahan-bahan MEMBAKAR rambut ni definitely lah boleh buat rambut kita rosak , kering , mudah putus . Na cantik kann . boleh je , rajin-rajinlah belai kembali rambut anda . pergi treatment ! ohh ! make sure guarantee punya treatment ok .

4) mengikat rambut
what ??! the fish .. memanglah .. saya pun ikat rambut apa .. this one maksudnya yang rambut kita buat tocang banyak-banyak tuu .. haa that one tak digalakkan ok .
lagi satu , ponytail tu memang nampak kemas , tapi kalau terlalu kuat ikatannya , rambut pun sakit , kulit kepala kita pun sakit . then , terjadilah kulit sensitif n bermacam-macam lagi . just berpada-padalah ikat tuu :)

5) menggayakan rambut
gila apa na gayakan rambut pun ta boleh ? boleh lahh . senang na shape kann . yang kurang boleh nya , bila korang guna gel , wax and something like clay tuu .. sebab that thing boleh sebabkan rambut kita yang lembut lalut ni kering , kusam , kusut and kasar lagi .. haihhh . minta dijauhkann ^_^

6) memberus rambut
ajekegila berus rambut pun ta boleh ? habis na kusut masai ?
hahaa .. taklahh . ehh , ha berus rambut tu sikat rambutlah ok ..
boleh tu memang lah boleh . tapi , elakkan sikat ketika basah .
sebab rambut senang putus waktu-waktu basah tuu .hihiii

7) mewarna
ye semua pun tahu nii . mewarna memang sah sah boleh rosakkan rambut . tayah tanya kat cikgu dahh . sini saya beritau .. dalam pada na cantikkan rambut korang bagi colourful tuu , rambut boleh rosak . dalam pewarna rambut yang korang guna tu ada bahan yang akan menyebabkan kerosakan ke atas rambut berlaku . so , gunalah bahan semula jadi untuk mewarnakan rambut . ADA KE ? hiihi, ada . KOPI . INAI . oh .. tu je yang tahu , yang lain korang GOOGLE . hahaha

waa habis dah ..
ha ni lahh antara penyebab rambut korang yang sebelum ni bersinar-sinar,
sekarang tidak lagi .
tapi jangan risau , banyak dah shampoo kat pasaran yang akan bantu korang .
just find the correct one ok .

sekian , kbye ! (",)

Harimau masih muda :)

As salam ..


kenapa harimau masih muda ?
kasihan mereka ...
tewas di tgn Jepun , Syria , n Bahrain ...
huwaaaa :'(
yg paling sedih nya aku lahh
sampai termimpi2 na Malaysia menang jugak ..
haihhh
Lee Chong Wei pun kalah d tgn Lin Dan ...
dan2 lah semua pun na kalah kann ..
sudah lahh ..


Na djadikan cerita ...
ta dapek den na nolong nye ...
memang harimau2 tu masih muda ...
baru na belajar melangkah ...
tp permainan mereka memang marvelous !
ta lama lg MALAYSIA akan menggegar dunia ok !
tunggu ajelahh :)


stop utk entry kali nii >>>>> bubye ! ;)

Thursday, 24 November 2011

Assignment ..

Hey there !
As salam .. 
well ..
entah kenapa rajin na update blog byk2 kali kann
so aku na cerita time aku pergi buat assignment dgn group aku haritu ..
in Dataran Pahlawan ..
dalam pada2 buat assignment tuu ..
ha ni lah kerjanya .. haha










haha .. 
memang .. terbaiikk ..
kbubye .. 

*lain kali na buat assignment mcm ni lg ..

^my engagement day^

Hye !

Earlier .. many people ask me to see my engagement picture ..
Even it was a bit late .. but still ..
saje . haha
So here it is ..
Some of them, that i can grab from my sis camera .. hihii
Enjoy !


Tuesday, 22 November 2011

HARIMAU MUDA MALAYA vs garuda indonesia

yooo !!
maaf lambat update .. 
hihii .. bz lorr 
jd mlm ni tgh2 buat assignment ..
mencuri sikit masa utk update mengenai BOLA SEPAK !
siapa lawan ? 
pity u ..
the best team for me ..
MALAYSIA vs indonesia ..
ok !!

hahaha .. 
perrhh ..
excited ta habis lagi ok .. 
ingat senang ke na excited selalu ?
#DahMacamDapatResultGempakJeKann ..

na tahu siapa menang ?
gilerr ahh korang ta tahu ..
dah sehari lambat kott 0_o
well .. saksikan sama keresahannya .. 
;)


i'm proud to be Malaysian ok .. 
tak ada lah kalau kalah ta bangga ..
cuma bila menang nii ..
over bangga namanya ..
hahahaha .. ;D

bak kata org ramai .. 

TEAM Malaysia Hebat ..kerana MALAYSIA ade

seorang MUSLIM, ade seorang ThAMIL, ade seorang

GURU, dan yg penting Team MALAYSIA ade

khairul fahmi che mat yg sentiasa cermat

menangkap bola, dan MALAYSIA juga ade baddrol

bahtiar yg sentiasa berikhtiar menjaringkn gol dari

jarak jauh :) kekekeekekee dan yg paling Hebat ialah

kerana MALAYSIA ade ONG ( Ong Kim swee )!!!!!!

best kann ?
sekian shj ok ! ;)

Tuesday, 15 November 2011

Jumm kita study !

As Salam .
Heyy , here I would like to share this entry .
It will help u guys in study .
So , use it .
Amalkan selalu ok !
Good luck !


TIPS STUDY

1) Sebelum belajar, niat bahawa aku belajar ni kerana Allah. Tiap kali nak keluar bilik untuk pergi kuliah, sentiasa ingatkan diri, aku menuntut ilmu ni kerana Allah. Banyak kelebihan bagi orang yang menuntut ilmu. Jangan rasa stress kalau kelas start seawal jam 8 pagi dan habisnya pula dalam pukul 5. Tapi fikir bahawa sepanjang proses menuntut ilmu ni, malaikat akan sentiasa mendoakan kita. Jadi, kita tak la rasa tension sangat kalau kelas tu tersangatlah lama.



2) Disiplinkan diri, tiap kali nak study, mesti baca 1 m/s Al Quran sebelum start study tu. Jadi, confirm kita tak tinggalkan Al Quran walau sesibuk mana pun kita. Ustazah ada cerita satu KISAH YANG SANGAT MEMBERI INSPIRASI. Ada seorang budak perempuan di Arab Saudi yang mayatnya tak hancur, walaupun dah lebih 2 tahun dia meninggal dunia. Ramai yang pelik sebab budak tu masih kecil, dalam umur 15 tahun. Jadi, ada yang pergi pada kedua ibu bapa budak itu dan bertanya, apakah 'amalan budak perempuan ini. Ibunya menjawab, saya tak tahu apa yang special anak saya buat, cuma saya tahu dia ni sangat menjaga Al Quran. Tiap kali sebelum belajar, dia pasti akan baca 1 m/s al quran, memang tak pernah tinggal. Jadi, budak kecik ni pun boleh baca 1 m/s tiap kali sebelum belajar, kita yang besar berjela ni tak kan tak mampu kot. Orang yang hebat takkan bagi alasan, tapi dia sentiasa cari jalan.



3) Bila kita rasa stress sebab berkali-kali dah baca topik tu, tapi tetap tak faham, dan akhirnya, kita rasa fed up dan terus tutup buku. Dan yang lebih bahaya, mind setting akan mengatakan topik ni sangat susah dan tak best. Last2, kita tinggalkan terus topik tu hingga akhirnya kelam kabut waktu nak exam. Jadi, apa kata kita cuba tips daripada salafus soleh terdahulu. Bila ada sesuatu yang menghalang fokus, mereka pergi perbaharui wudhu' dan solat sunat 2 rakaat. Kalau macam kita ni yang malas-malas ayam, perbaharui wudhu' pun dah dikira ok. Kembalikan caj2 positif dalam diri supaya tiada ruang untuk syaitan menghalang kita untuk menuntut ilmu ni, tugas yang sangat mulia.



4) Part paling penting! Bila tengah syok study, tiba2 azan. Berhentilah sekejap untuk menyahut seruan Allah. Tak lama pun solat ni. Jadikan ia sebagai terapi diri selepas penat belajar. Imam Ghazali ada mengatakan bahawa: "orang yang menyahut seruan azan dengan serta merta meninggalkan segala urusan untuk menunaikan solat berjema'ah, di akhirat kelak, dia akan dijemput oleh Allah SWT dengan penuh lemah lembut dan menjadi tetamuNya. Jadi, tiap kali rasa berat punggung nak berhenti study untuk solat, ingat balik, kalau aku nak dijemput oleh Allah di yaumul hisab nanti, aku kena utamakan solat dulu daripada kerja lain. Mana kita tahu kan, kita lagi rasa mudah bila belajar selepas selesai solat tu. Inilah namanya berkat. Bila kita utamakan Allah daripada benda lain.



5) Last but not least, jangan lupa baca doa dan ambillah wudhu' sebelum mula belajar. Doa mohon Allah bagi kekuatan dalam menuntut ilmu. Dan bila kita ada wudhu' ni, kita akan sentiasa ingat bahawa belajar ni adalah 1 ibadah yang sangat dituntut dalam Islam. Dan lagi mudah untuk kita terus solat kalau tengah belajar, tiba2 azan. Kita tak tahu kan dengan wudhu' tu, kita belajar lebih berkat..

Remember our first day here , parents told us to study smart .
Be a good student .
Never leave solat .
Always respect others .
Bring them a scroll of your success !
May Allah bless u always in life .
;)

Friday, 11 November 2011

#11.11.11 at 11:11 am

:) As salam ..
Gembira hati berbunga bunga di pagi JUMAAT .
saja suka suki na post entry tajuk cani .
entah dapat post sharp 11.11 am ke tidak .
itu cerita nanti .
haha !
by the way ..
Selamat Hari Jumaat !
Penghulu segala hari .
Semoga hari ini akan sgt lebih baik dr semalam .
Jalani hari anda dgn penuh kebahagiaan ok !
luv u muahx !

kbye  ! c(:

Tutti Frutti 2 :')

Hey !!
Last week me n my family went to FROYO cafe !
Not only with my family, i also went there with my friends .
Suhaila Najib n Farhana Ahmad Parid .
When i went there ,
i saw one of their customer don't know how to use the froyo machine .
pity him .
now , let me teach you how to buy froyo in Tutti Frutti !

 here you go ! Just follow the instruction ok ! ;)
Do you know that eating FROYO gives us a lot of health benefits . Well , this is them !

So many FROYO ? yeahh . for my nephew and niece !

My bro spent about MYR 72 there . huh . =,='

This is the day when I spend my time with my friends !
I luv them a lot ! muahx ! :)

A day full with enjoyment ! 

# ty abg izan !
ty sue n nana for accompany me .

Friday, 4 November 2011

Tarian ..

Hey !
Saya rasa mcm dah ages ta menari kott ..
Of course zapin la kann
Saya ta reti tarian lain ..
Tp haritu utk VC a.k.a vice chancellor
Aku belajar mcm2 jenis tarian lahh
Hahaa .. Terbaikk kann
Well .. Ikuti pengembaraanku ;)

Wednesday, 2 November 2011

MAKE IT LAST FOREVER !

Hey there !
 wanna noe some tips that will help you in your relationship ?
This will help :


1) FIGHT FAIR 
Every married couple argues ! Same for the unmarried . The secret is to learn how to solve disagreements with your spouse in ways that strengthen, not weaken, your relationship .

2) GIVE AND TAKE
Of course you heard this a lot . Then why don't you practice using it ? Successful couples manage disagreements to a point of "enough resolution". Sometimes you may have to "agree to disagree". At other times, you decide to 'let go' of an issue, if it is not that important to you.

3) TAKE RESPONSIBILITY
Everyone has strengths and weaknesses . Good spouses contribute their strengths to their marriage . Ask yourself : How can we use our own positive skills to make this a great partnership?

4) INVEST OFTEN
Love grows due to the positive 'investments' , however small, you make along the way . It can be a compliment, a kiss, a gift or a thoughtful gesture.

5) HAVE HIGH STANDARDS
Successful marriages are built on trust and mutual respect. It is vital to continue to treat each other well throughout your marriage , You need to feel that your spouse looks out for your interests, not just their own.

Best of luck in keeping your love last forever and ever after !

With lots of LOVE  ♥ ♥ ♥ ♥
CYFA ! *cintaputih*